Fototips
Du har lyst å kjøpe ditt første kamera, eller bytte ut det du allerede har. Før du gjør ditt endelige innkjøp, er det noen spørsmål du bør tenke gjennom. Spørsmålene kan være enkle å stille, men svarene er ikke alltid like enkel å finne. Jeg håper denne artikkelen kan hjelpe deg litt på vei!

Fototips 2 - hvilket kamera bør jeg kjøpe?

Du har lyst å kjøpe ditt første kamera, eller bytte ut det du allerede har. Før du gjør ditt endelige innkjøp, er det noen spørsmål du bør tenke gjennom. Spørsmålene kan være enkle å stille, men svarene er ikke alltid like enkel å finne. Jeg håper imidlertid denne artikkelen kan hjelpe deg litt på vei!


Det er en liten jungel der ute! Ulike kamerasystemer og kameramerker - og innenfor det enkelte system og merke, finnes det en rekke ulike modeller. Kameraprodusentene kommer hyppig med nye modeller - som da antagelig er bedre enn "fjorårsmodellen". Men, det kan være at fjorårsmodellen dekker ditt behov, og at du da kan få et meget godt kamera til en betydelig rimeligere pris - verdt å tenke på! Pengene du får "til overs", bruker du til å kjøpe et bedre objektiv enn det som medfølger i "kit-pakken".

Mange tenker at de vil kjøpe et speilreflekskamera fordi man ønsker å ta bedre bilder enn det et kompaktkamera klarer. Jeg er i utgangspunktet enig i at speilreflekskamera i de fleste tilfeller tar bedre bilder enn kompakt. Men - og dette er viktig - det forutsetter at du benytter de innstillingsmuligheter et speilrefleks gir. Bruker du det kun på "full automatikk" vil de fleste være mye mere tjent med et godt kompaktkamera. I en undersøkelse fra 2013 oppga 51 % at de eide et speilrefleks. Undersøkelsen sier ingenting om hvor mange som kun brukte det på full automatikk - men jeg tipper det er en stor andel.


En liten tankevekker!
Bildet du ser under er tatt med fem ulike kamera. Det er iPhone 4, et vanlig kompaktkamera, samt tre speilrefleks i svært ulik prisklasse. Fra Nikon sitt rimeligste til Canon sin toppmodell til over 50.000. Når jeg viser dette bildet på mine fotokurs, klarer alle å se hvilket av bildene som er tatt med min iPhone. De fire andre kameraene klarer man ikke skille fra hverandre. Hadde jeg brukt en iPhone 6 er jeg rimelig sikker på at ingen hadde klart å plukke noen av kameraene.

Testen er kanskje litt urettferdig, da bildet er tatt midt på lyse dagen i godt dagslys. Dette er et motiv alle kamera skal takle. Hadde jeg i stedet valgt et motiv med betydelig mer krevende belysning (f.eks. om kvelden eller natten), ville nok de dyre kameraene skilt seg mer ut. Det samme ville vært tilfelle om jeg gjorde testen på en fotballkamp i regnvær, en volleyballkamp i en idrettshall eller en hund i lek - for å nevne noen eksempler.


Fototips A - 02 - Sammeligning x5

Samme motiv tatt med fem ulike kamera i fem ulike prisklasser.



Før du går til innkjøp av et nytt kamera, tenk igjennom bl.a. disse spørsmålene:
• Hva er ditt behov, hvilke bilder ønsker du å ta? Tar du stort sett bilder i vanlige hverdagslige situasjoner, eller ønsker du også å ta sport - herunder i idrettshaller, makro, motiver som krever lang lukker, etc.

• Gidder du å ta med et stort "klumpete" kamera på ferie, på fest, på tur i byen eller på fjellet, etc.? Eller kommer det til å ligge mye i skuffen? Husk at det beste kameraet er det du til enhver tid har med deg.

• Er du interessert i å bruke tid på å lære kameraet og de muligheter dette gir? Eller er du den typen som vil at det skal være så enkelt som mulig?

• Hva er budsjettet ditt?


Kompakt og speilrefleks er de to vanligste kameraene. Men det finnes også andre typer, som f.eks. speilløse systemkamera - både med og uten søker. Fra bladet Digitalfoto har jeg hentet testen du ser under. Denne gir et godt utgangspunkt for hva du bør velge i fht hva som er dine personlige preferanser.


Hvordan tar du testen?
Gå gjennom hvert utsagn i skjemaet. Alle tallene i hver linje med utsagn som er viktig for deg, setter du ring rundt. F.eks., er det viktig for deg at kameraet ikke er for stort (utsagnet i første linje), setter du ring rundt alle tallene i den linjen (altså 5, 3, 4 og 3). Betyr utsagnet ikke noe for deg, gir du ingen poeng. Når du har gått gjennom alle utsagnene, teller du opp de tall du har satt ring rundt. Flest poeng er best. Nå har du fått et forslag til hvilke kameratype som passer deg.


Hvilket kamera bør jeg velge

kilde: Digitalfoto



Mange av de som spør meg til råds om hvilke kamera de bør kjøpe, har som utgangspunkt at de ønsker seg et speilrefleks. Og det er jo ikke så pussig siden speilrefleks har en rekke muligheter de fleste kompaktkamera ikke har, som f.eks.:

• Utskiftbart optikk (som har bedre kvalitet enn linseelementene i et kompaktkamera)

• Kan kontrollere eksponeringen 100 % (dvs. lukker, blender, ISO)

• Muligheter for å sette på ekstern blits

• Kan ta flere bilder i sekundet (de fleste kompaktkamera har begrensninger her)

• Billedbrikken (betydning for kvaliteten på bildet) er bedre enn et kompaktkamera – også fordi den er større (iPhone har veldig liten)

• Raskere på ”avtrekkeren”


Imidlertid, det finnes kompaktkamera (til en litt høyere pris) som kan ivareta flere av punktene over, som det å styre Lukker og Blender - samt muligheten for å sette på ekstern blits. Et eksempel på et slikt kamera er Canon Powershot G15. Min påstand er at kvaliteten på et kompaktkamera er mer enn god nok for de fleste som primært ønsker å ta "vanlige bilder". De åpenbare fordelene med kompakt - pris og størrelse - er jo også svært tiltrekkende! Husk, ditt dårligste bilde er det du aldri tok. Tror du at størrelsen på speilreflekskameraet medfører at du ikke tar det med på tur - gå for et godt kompaktkamera i stedet.

En annen vesentlig fordel med kompakt er at du for en relativt rimelig pris (i fht tilsvarende funksjonalitet på et speilrefleks), kan få vanntette kamera - - - som også tåler at du tar de med på stranden! Sand og vann er de fleste kamera sine største fiender.


Fototips A - 02 -

Kamera kommer i ulike størrelser, hvor stort er for stort til at du slutter å ta det med på tur fordi det er stress å bære det? Her ser du bilde av to ulike speilrefleks, en iPhone4, et kompaktkamera og en GoPro som bare veier 76 gram



Men, du har bestemt deg - speilrefleks er tingen!
Du ønsker å skape gode bilder, er villig til å bruke noen ekstra tusenlapper og vet at det krever litt ekstra innsats for å sette seg inn i et speilreflekskamera sine mange muligheter. La meg med en gang si; jo mer penger du legger inn, jo bedre utstyr får du. Jeg hørte en gang en fotograf si - bruk så mye penger du har råd til - pluss litt til! Men husk at bilder skapes primært av deg, ikke av utstyret!


Hvilket kameramerke skal jeg velge?
Det finnes flere muligheter, f.eks. Sony, Pentax, Olympus, Canon og Nikon - for å nevne noen. Dersom du styrer unna de billigste modellene er jeg overbevist om at alle produsenter leverer med svært god kvalitet. De fleste merker har også mye av de samme funksjonene. Hadde en god venn spurt meg til råds, ville jeg imidlertid sagt; gå for Canon eller Nikon! Her er årsakene:

• Dette er de mest anerkjente merkene hos profesjonelle fotografer, hvilket gir et kvalitetsstempel

• I 2014 hadde Canon en markedsandel på 47 % hva gjelder speilreflekskamera, mens Nikon hadde 37 %. Det betyr at du mest sannsynlig allerede kjenner en som har et av disse kameramerkene, og mulighetene for å låne utstyr av hverandre er tilstede (som objektiver og blits). Så kanskje ditt valg bør styres av det kameramerket din beste venn har?

• Canon og Nikon er de produsenter som har desidert størst utvalg i objektiver

• Ønsker du å kjøpe brukt utstyr er nok det størst marked innen disse to merkene. Og tilsvarende om du ønsker å selge.


Noen andre tips!
• De fleste butikker selger "pakkeløsninger" med såkalte kit-objektiver. Min erfaring er at disse objektivene kun er "grei nok", men ikke mer enn det. Et tips er å legge mindre penger inn i kamerahuset, og mer i objektivet (eller objektivene). F.eks. kan du kjøpe fjorårets kameramodell - spare noen tusenlapper - og i stedet bruke pengene på et skikkelig godt objektiv. Du må ikke kjøpe original objektiv (som f.eks. Canon eller Nikon), Sigma er en produsent som har spesialisert seg på objektiver - og de siste årene har de fått mye skryt for kvaliteten. Et annet godt alternativ til uoriginalt optikk er Tamron.

• Kvalitet og pris på objektivet bestemmes bl.a. av kvaliteten på linseelementene inne i objektivet, blenderåpningen og om det har billedstabilisator. Bildestabilisator i objektivet vil du lære å sette stor pris på. Det øker prisen, men vurder det likevel, da det gir deg anledning å fotografere håndholdt i mørkere omgivelser. Det å ha et objektiv med stor blenderåpning vil du også sette stor pris på. Stor blender gir deg anledning til å ta bilder håndholdt i mørkere omgivelser, samt å sløre ut bakgrunnen.

• Hva med å kjøpe brukt? Det er mange personer som av ulike årsaker må selge godt utstyr til en relativt sett billig penge. Merk dog at det alltid er en viss risiko tilknyttet brukt kjøp. Den reduseres imidlertid om du får anledning å prøve utstyret før du kjøper, og/eller om garantien fortsatt gjelder

• Sjekk også tester som er gjort på utstyret du er interessert i. På denne lenken finner du både tester og brukeruttalelser.

• Tar du action fotos (sport, barn og dyr i lek, o.l.) så er antall bilder kameraet tar i sekundet av betydning (men dessverre også betydning for prisen)

• Har du lyst og anledning å bruke mye penger på et kamera, bør du vurdere å gå til anskaffelse av et fullformatkamera. Fordelen med dette er flere. Bl.a. vil den store sensoren gir deg bedre bildekvalitet og du får "mer" vidvinkel når du bruker et vidvinkelobjektiv (dette fordi at fullformat ikke har crop-faktor).


Speilløse Systemkamera, et svært godt alternativ til speilreflekskamera.
Speilløse Systemkamera (også kalt hybridkamera og kompakte systemkamera) blir mer og mer populært. Utseendemessig ligner de på et vanlig speilreflekskamera, men de er betydelig mindre. Funksjonsmessige likheter er bl.a. mulighetene til å benytte ekstern blits, bytte objektiver, samt en rekke like innstillingsmuligheter. Bildekvaliteten er fullt på høyde med et speilrefleks, og de ligger omtrent i samme prissjiktet.

Flere produsenter satser stort innen denne kameratypen, men foreløpig (2016) henger Canon og Nikon litt etter. Det er for øvrig en interessant trend at både profesjonelle fotografer og fotoentusiaster begynner å gå over til speilløse systemkamera.

En ulempe med denne type kamera er at det er noe begrenset utvalg av objektiver. Imidlertid vil ikke dette være et problem for den vanlige hobbyfotograf.

Det er fullt mulig å benytte dine speilrefleksobjektiver på et speilløst systemkamera, det eneste du trenger å gjøre er å kjøpe en adapter.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.