Fototips
Du har et speilreflekskamera, antagelig kjøpt sammen med et "kit-objektiv", og ønsker å investere i litt mer utstyr for å kunne ta enda bedre bilder. I denne artikkelen gir jeg tips om hvilket utstyr det kan være nyttig å gå til anskaffelse av.

Fototips 3 - "ekstrautstyr" det kan være smart å ha!

Du har et speilreflekskamera, antagelig kjøpt sammen med et "kit-objektiv", og ønsker å investere i litt mer utstyr for å kunne ta enda bedre bilder. I denne artikkelen gir jeg tips om hvilket utstyr det kan være nyttig å gå til anskaffelse av.


Foto er en herlig hobby mht. kostnader - det koster i utgangspunktet ingenting! "Alle" i Norge har i dag et kamera i form av en mobiltelefon. Kameramobiler gir bedre og bedre bilder, og profesjonelle fotografer har egne utstillinger basert kun på mobilbilder.

Imidlertid har mobilkamera fortsatt sine begrensninger. Mange ønsker bedre kvalitet på bildene og har derfor gått til anskaffelse av speilreflekskamera. Et speilrefleks tar i utgangspunktet mye bedre bilder enn en mobil, men for å få glede av det må du sette deg inn i hvordan kameraet fungerer. Synes du det er vanskelig å finne ut av det på egenhånd, kan kanskje et fotokurs være tingen for deg.

Her er noen tips om hva som kan være smart å ha av utstyr utover ditt speilreflekskamera med standard kit-objektiv. Omfanget av fotoutstyr du ev trenger handler naturligvis om interesse - og lommeboken. Tar du 20-30 bilder når du er på ferie trenger du ikke to minnekort, ei heller et ekstra batteri. Men ønsker du å leke mer med de muligheter ditt kamera har, og bruke mer tid på å skape bilder, så er det bare å knuse sparebøssen. Husk også at det er gode muligheter for å kjøpe brukt (f.eks. finn.no og foto.no), og likevel få godt utstyr. I mange tilfeller er det også helt greit å ikke kjøpe originalutstyr - da kan ebay være et nyttig sted å lete!


Rensesett
Rensesett bør være standardutstyr for alle med speilrefleks (jeg håper du har ett allerede). Er du en aktiv bruker av kameraet, er det ikke til å unngå at frontlinsen blir smussete til tider. Har du i tillegg flere objektiver du skifter mellom, kan det også komme støvpartikler på den bakre linsen. Støv, fett og sandkorn er uønskede elementer på et objektiv, da du i mange tilfeller vil se dette igjen på bildet. Dette må derfor fjernes!

Du kan også få støvpartikler på selve billedsensoren (denne ligger bak speilet i kameraet ditt). Det er mulig å rense den selv, men det er noe jeg ikke vil anbefale (ta den med til fotobutikken).

For å sjekke om det er støv på sensoren kan du ta bilde mot noe som er ensfarget og jevnt belyst, f.eks. en blå himmel eller et hvitt papir. Legg bildet over på din datamaskin og sjekk det på en større skjerm, zoom gjerne inn 100 % eller mer og scroll deg gjennom hele bildet. Svarte flekker indikerer at du har støv på sensoren. Før du tar "sensortesten" bør du rengjøre objektivet både foran og bak, slik at "sensorstøv ikke forveksles med objektivstøv".


Fototips A - 03 - Støv på sensoren

Pilene viser til støv på sensoren



Jeg går ikke gjennom hvordan du rengjøre objektivet, hør ev. med kamerabutikken eller søk på YouTube ("cleaning lenses"). Men, ikke benytt linsepapiret på verken front- eller bakre linseelement før du har blåst bort ev. sandkorn. Du kan i verste fall oppleve å "skyve" sandkorn over linseelementet og lage riper i det.

Det du trenger er; blåsebelg, børste, rengjøringsvæske, pusseklut og rengjøringspapir.


Fototips A - 03 - Rensesett

Rensesett bør være standard i alle fotobagger



Minnekort (ekstra)
Er du en aktiv fotograf som tar mange bilder, kan du ha opplevd at minnekortet har gått fullt. Ekstra minnekort kan derfor være nyttig å ha. En annen årsak til at du bør ha to eller flere minnekort handler om å redusere risikoen for å miste bilder. Et minnekort kan bli ødelagt, bli stjålet eller du kan miste det. Ved å bruke to eller flere minnekort på din drømmeferie til Roma, øker du sannsynligheten for at du i alle fall kommer hjem med noen bilder - i tilfelle ett av dine minnekort skulle "forsvinne" av nevnte årsaker.

Minnekort har falt mye i pris de siste årene. Såfremt du ikke er en sportsfotograf som er avhengig av de raskeste kortene, så kommer du relativt sett greit ut prismessig.


Fototips A - 03 - Minnekort

Ekstra minnekort kan være en god investering



Batteri (ekstra)
Har du vært på en lang fototur og opplevd å gå tom for batteri, i så tilfelle har du sannsynligvis også opplevd en fotografs smerte av å miste gode motiver. Kulde gjør at batteriet tappes fortere, så behovet for å ha med et ekstra batteri på lange skiturer på vidda blir da enda viktigere. Når det er kaldt ute bør du oppbevare ev. ekstra batteri kroppsnært, om ikke vil batteriet tappes hurtigere.

Dog, litt irriterende at batterier skal være så dyre. Det er mulig å kjøpe uoriginale batterier, noe som er vesentlig rimeligere enn originalbatterier. Imidlertid har jeg selv ingen erfaring med dette, og kan således ikke komme med noen anbefaling mht. om dette er smart eller ikke.


Fototips A - 03 - batteri

Ekstra batteri kan være smart å ha



Batterigrep
Du kan kjøpe batterigrep til både system- og speilreflekskamera. Batterigrepet gir deg mulighet til å sette inn et ekstra batteri, hvilket er nyttig i situasjoner der du ikke har tid eller ønsker å skifte batteri under fotoseansen (f.eks. under en fotballkamp). I noen batterigrep kan du også benytte helt ordinære AA batterier.

I tillegg gir batterigrep deg en bedre grep om kameraet - spesielt personer med litt store hender vil sette pris på dette.

Du må kjøpe et batterigrep som er tilpasset din kameramodell, og du kan både kjøpe originalt og uoriginalt. De uoriginale er som oftest mye rimeligere enn de originale. Har du Canon kan du da kjøpe deres eget batterigrep (dvs. originalt), men du kan også kjøpe disse merkene; Meike, Hähnel og Phottix (dvs. uoriginalt)


Fototips A - 03 - Batterigrep

Batterigrep med plass til to batterier, eller 8 vanlige AA batterier



Stativ (tripod)
Mange fotografer betegner stativ som deres "beste venn". Det er ikke uten grunn! Stativ åpner en ny verden innen fotografering, og gir deg en rekke muligheter til å skape kreative bilder. Samtidig som det sørger for ultraskarpe bilder.

Lurer du på hvilke bilder du kan ta med stativ, sjekk ut mitt artikkel om Lukker.

Stativ benyttes primært ved lukkertider som er så lang at du selv ikke klarer å holde kameraet stødig. En tommelfingerregel for stødig håndholdt kamera er når lukkertiden er lik brennevidden din. Dvs., har du en brennvidde på 100 mm, må lukkertiden din være 1/100 sekund, eller raskere. Dette er dog kun et utgangspunkt, og det er flere faktorer som kan påvirke om bildet blir klart eller ikke. Bl.a. din egen "stødighet" og om du har billedstabilisator.

Et stativ gir deg mulighet til å ta bilder med flere sekunders og gjerne minutters eksponeringstid. Hvor kule bilder kan ikke det gi! Under dårlige lysforhold velger noen å skru opp ISO'en - mens den kvalitetsbevisste fotograf i stedet velger å benytte stativ (for å holde ISO så lav som mulig slik at du unngår korn og fargestøy i bildet).

Kjøp ikke det aller billigste stativet - gå i alle fall litt opp på prisskalaen. De billigste stativene er ok i mange situasjoner, men kjøper du et stativ med litt mer "funksjonalitet" - vil du få enda mer glede og muligheter. Størrelse og vekt kan ha betydning dersom du reiser mye.

Også her gjelder regelen - du får det du betaler for. Og husk - vurder å kjøpe brukt - for å få et veldig godt stativ til en rimelig penge!


Stativ (Gorillapod)
Gorillapod er et hendig lite fleksibelt stativ. Denne stativtypen kan festes "overalt", og er det stativ jeg selv velger dersom jeg ønsker å reise med minst mulig fotobagasje. Bildet under viser noen av bruksområdene.

Ikke kjøp det billigste av det billige - det er søppel. Du skal feste ditt kamera i de rareste posisjoner, du trenger da et stativ du kan stole på - en billigvariant kan fort "knekke sammen".


Fototips A - 03 - Gorillapod

Her er noen eksempler på hvordan du kan benytte en Gorillapod



Tråd-/fjernutløser
Ønsker du skarpe bilder, må du eliminere alle rystelser i kameraet. Som jeg skriver i forrige avsnitt er stativ da helt nødvendig. Et tilleggsutstyr til denne type bilder er tråd-/fjernutløser.

Dersom du benytter lang lukkertid er det vanskelig å unngå rystelser i kameraet når du benytter den vanlige utløserknappen (noe som kan forringe kvaliteten på bildet betydelig). En tråd-/fjerneutløser eliminerer dette problemet. Jeg har ingen erfaring med uoriginalt utstyr på dette området, men jeg tenker at her er det mange hundrelapper å tjene ved å kjøpe noe på ebay.

Et alternativ til å bruke tråd-/fjerneutløser er å benytte selvutløserfunksjonen i kameraet.


Fototips A - 03 - Fjernutløser

En fjern-/trådutløser vil du få mye glede av om du liker å fotografere med lang lukkertid



Lyssterkt objektiv
Det er ikke sikkert du vet det enda - men du trenger et lyssterkt objektiv. Et objektiv med stor blenderåpning som klarer å sløre ut bakgrunnen når du ønsker det. Og kan ta bilder under dårlige lysforhold.

Både Canon og Nikon har et slikt objektiv til en relativt rimelig penge (hhv kr. 800 og 1.500). Objektivet er 50 mm, og har en lysstyrke på f/1.8. Til den aktuelle prisen er dette gode objektiver som vil gi deg masse glede.

Og vet du ikke hva dybdeskarphet betyr for motivene dine - les denne artikkelen.


Fototips A - 03 - Objektiv

Et rimelig, men godt lyssterkt objektiv



Ekstern blits
Det meste i livet har et svakt ledd. Speilreflekskameraene sitt svake ledd er blitsen. Deres pop-up blits ødelegger flere bilder enn de forbedrer - min påstand riktignok, men jeg tror jeg har rett!

Ditt kameras innebygde blits har riktignok sin funksjon. Eksempelvis, tar du bilder av mennesker i sterkt sollys. Skru på blitsen, og du vil se stor forskjell i bildene.

Det du ønsker deg er en "ekstern" blits som du kan sette inn i kameraets blitssko. Denne er mye kraftigere en kameraets innebygde blits, og mye mer fleksibel. Sørg for at du kjøper en blits der du kan snu blitshodet i "alle" retninger, slik at du kan gi motivet ditt indirekte belysning (f.eks. via taket, noe som gir et mer bløtt og vakkert lys).

Dersom du investerer i en ekstern blits, kjøp da også en ledning som du fester på kamera og blits (finnes også trådløse alternativer, som er det beste, men kanskje også det dyreste). Dette gir deg mulighet til å ta blitsen av kameraet og plassere den mange meter fra kameraet. I så tilfelle er det du som kontrollerer lyset - og ikke lyset som kontrollerer deg og ditt motiv!

Også her er det mulighet for å kjøpe brukt og uoriginalt (for å redusere prisen). Men siden jeg selv ikke har erfaring med det, må du selv gjøre noen nettsøk for å finne ev. anbefalinger!


Fototips A - 03 - Blits

Ekstern blits med transmitter som gjør at blitsen kan utløses når den er tatt av kameraet



Softboks til din eksterne blits
Blitslys er i utgangspunktet hard belysning - dvs. at bildene/dine motiver vil/kan få harde skygger. I de fleste tilfeller er dette ikke ønskelig. En softboks kan hjelpe med å lage bløtere lys og myke opp skyggene.

Jo større softboks jo bedre - dvs. mer bløtere lys og myke skygger. Du får dem fra "10 x 10 cm" til "flere meter". En softboks er spesielt anvendelig når du tar bilder av mennesker eller stilleben.


Fototips A - 03 - Softboks

Her er to ulike størrelser



Reflektor
En reflektor er spesielt anvendelig når du tar bilder av mennesker. Har du f.eks. "bare" en lyskilde, kan en reflektor være med å oppheve skyggepartier i ditt motiv. Jeg har kjøpt en reflektor fra Lastolite (se bildet). Denne har hvit, sølv og gullflate. Sølv bruker du inne og den reflekterer mest lys, og er derfor også mest brukt. Den endrer heller ikke fargen på lyset. Den hvite egner seg kanskje best til produktfotografering - og kan brukes både inne og ute. Gull egner seg best til portretter utendørs (ikke bruk denne inne), og har til hensikt å gjenskape det varme lyset fra solen, og gi huden en varm toning.

Men det er ikke bare ved portrettfoto en reflektor gjør sin nytte - jeg bruker også reflektor ved stilleben.


Fototips A - 03 - Reflektor

En reflektor fra Lastolite gir deg flere muligheter (hvit, sølv og gull)



Mellomringer
Liker du å fotografere små gjentander (makrofotografering) kan det være smart å investere i et sett med mellomringer. Disse settes mellom objektivet og kamerahuset, og gjør at du kommer betydelig nærmere motivet. De kan brukes med de fleste objektiver, men fungerer nok best på objektiver med fast brennvidde. Jeg selv benytter et sett fra Kenko som jeg er svært tilfreds med, det er tre ringer som kan brukes sammen eller hver for seg. Kooka produserer også mellomringer, og er betydelig rimeligere - men jeg har ingen personlig erfaring med deres produkt.


Fototips A - 03 - Mellomringer

Mellomringer fra Kenko



Filter
Behovet for bruk av filtre endret seg radikalt ved inntog av den digitale verden. Effekter som man i gamle dager trengte et filter for å skape, gjøres i dag mye enklere i et fotoredigeringsprogram. Men for en naturfotograf er det fortsatt høyaktuell å benytte filtre.

Ønsker du å ta steget videre for å skape enda flottere naturbilder, er det tre ulike filtervalg du bør vurdere.

1. Det ene er gråfilter, også kalt ND-filter (Neutral Density). Gråfilteret sin funksjon er å slippe mindre lys inn til sensoren, slik at du bl.a. kan oppnå lengre lukkertider.

2. Graduert filter er en nyttig variant av gråfilter. Her er den ene halvdelen vanlig gjennomsiktig glass, mens den andre delene er et gråfilter. Veldig anvendelig når motiver innehar store kontraster, som f.eks. en lys himmel og et mørkt landskap.

3. Polarisasjonsfilter (også kalt polfilter/polarfilter) kan hjelpe deg med å få frem en dyp fin blåfarge på himmelen, gjøre trærne grønnere og fjerne refleksjoner i blanke overflater (som f.eks. vann).

Har du et dyrt objektiv bør du vurdere å gå til anskaffelse av et filter som kan beskytte frontlinsen din. Dog, ikke fall for fristelsen å kjøpe et billig filter, da dette kan være med å forringe kvaliteten på bildene, det handler bl.a. om hvordan filteret sprer lyset.


Fototips A - 03 - Filter

Aktuelle filtre for naturfotografen



Anonym fotobag
For å ikke annonsere at jeg har med meg dyrt fotoutstyr når jeg går på byvandring, har jeg valgt å investere i en anonym fotobag. Disse er imidlertid blitt ganske vanlig etter hvert, så jeg er litt usikker på hvor anonym de egentlig er for profesjonelle tyver?

Men inntil videre velger jeg denne løsningen, og så langt har det gått bra for meg. "Bank i bordet!"


Fototips A - 03 - Fotobag

En vanlig fotobag - og en som er litt mer anonym



I denne nettbutikken ...
... finner du en mengde gøye ting du antagelig ikke trenger - samt en rekke produkter som kan være av nytte.

Som f.eks. en kaffekopp utformet som et objektiv, og et "spionprodukt" som gatefotografen vil kunne finne glede i.


Fototips A - 03 - photojojo

Kaffekopp og en spiondings som kan ta bilder 90 grader i fht der du retter objektivet (bildene er hentet fra photojojo sin hjemmeside)



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.