Fototips
Lukkerhastighet styrer hvor lenge bildet skal belyses. Skal du benytte lukkerhastigheten kreativt benyttes den primært til to forhold. (1) Fryse en situasjon eller (2) gi et inntrykk av bevegelse.

Fototips 5 - lukker

Lukkerhastighet styrer hvor lenge bildet skal belyses. Skal du benytte lukkerhastigheten kreativt benyttes den primært til to forhold. (1) Fryse en situasjon eller (2) gi et inntrykk av bevegelse.


Dersom du ønsker å ta kontroll på lukkerhastigheten, setter du programhjulet på ditt kamera i modus "S" eller "Tv". I denne modus er det lukkeren du justerer når du snur på programhjulet. Lukker på engelsk heter "Shutter speed", derav forkortelsen "S" (bl.a. brukt av Nikon). Canon betegner denne funksjonen "Tv" - forkortelse for "Time value".


Fototips A - 05 - Lukker

Viser hvor du setter kameraet i lukkermodus


Tar du av objektivet og ser inn i kameraet, finner du et speil (som da er bakgrunnen for navnet "speilreflekskamera"). Lukkeren er plassert bak speilet. De fleste speilreflekskamera har en skala som går fra 30 sekunder til 1/4000 sekund. Du kan også innstille til "Bulb-funksjon" - lukkeren vil da stå åpen så lenge du holder utløserknappen nede (flere minutter om ønskelig). Men nb! Skal du bruke så lange lukkertider bør du benytte deg av en trådutløser (sjekk Fototips 3).


Fototips A - 05 - speil

Hvorfor det heter speilreflekskamera


For at du håndholdt skal klare å holde kameraet helt stille (unngå uskarpe bilder), må lukkertiden være minimum det samme som brennvidden. Brennvidden på ditt objektiv er f.eks. 18 - 55 mm (et vanlig kit-objektiv). Tar du bilder ved 18 mm, må lukker settes minimum til 1/20 sekund, og ved 55 mm til 1/50 sekund. Har du lengre lukkertid enn dette, kan du risikere at bildene blir uskarpe. Har du billedstabilisator, kan du ha lengre lukkertid enn hva denne regelen tilsier.


Årsak 1 for å benytte Lukkermodus (S/Tv)
Det er to grunner for nå benytte Lukkermodus - den første er når du vil fryse motiver som er i bevegelse. Her følger noen eksempler på når du bør sette programhjulet på S/Tv:

• Du vil ta bilder av dine barn som utøver en idrett - fotball, basket, svømming, etc. Dette er hurtige bevegelser som krever en rask lukker. Lukkeren må i disse tilfellene settes til minimum 1/640 sekund

• Du vil ta bildet av din lekende hund i full action. Dette krever min. 1/800 sekund - gjerne enda raskere om alle detaljer på hunden skal bli "frosset".

• Eller du vil ta bilde av vann som spruter - 1/2000 sekund kan da passe


Fototips A - 05 - ryggstart

Her har jeg benyttet lukker 1/1000 sekund for å "fryse" svømmerne i svevet


Fototips A - 05 - ørn

For å få ørnen helt skarp i svevet, har jeg benyttet 1/1600 sekund


Når du setter kameraet i modus S eller Tv, vil kameraet selv velge innstilling på blenderen. For å være sikker på at bildet blir riktig eksponert med den lukker du ønsker, kan det være smart å sette ISO på "Auto" såfremt du har denne funksjonen. Om ikke, prøv deg med ISO 800. Er du inne i en idrettshall må du antagelig sette den til høyeste ISO verdi (3200?). Bildene vil da kunne få korn og fargestøy, men dersom alternativet er å ikke få noen bilder i det hele tatt, må vi tåle at bildene ikke blir teknisk perfekte (les mer om støy i Fototips 7 om ISO).


Årsak 2 for å benytte Lukkermodus (S/Tv)
Den andre grunnen for å benytte Lukkermodus er når du vil skape bilder som viser bevegelse. Enten ved at motivet beveger seg, eller at du beveger kameraet. I tilfeller der motivet beveger seg, må du som oftest kombinere lang lukker med stativ. Her er noen eksempler på motiver som kan bli flott når det benyttes lang lukkertid - både med og uten stativ:

• Du har kanskje sett bilder der billys fremstår som hvite og røde streker, eller fyrverkeri som danner flott lysstreker over himmelen. Dersom du ønsker å ta et slikt bilde setter du kameraet på et stativ, og benytter lukkertid fra et par sekunder til kanskje så mye som 30 sekunder. Ikke bruk ISO over 400 (helst lavere om det lar seg gjøre). Hva som er "rett" lukkerhastighet for ditt motiv må du forsøke deg frem til - her er det flere faktorer som påvirker og det finnes ingen fasitsvar. I bildet av Pariserhjulet under, har jeg benyttet lukkertid på 4 sekunder, blender f/11 og ISO 100 (jeg hadde naturligvis kameraet på stativ).

Fototips A - 05 - tivoli

For å fange bevegelsen til pariserhjulet brukte jeg en lukkertid på 4 sekunder


• Et morsomt motiv å fotografere er vann i bevegelse, f.eks. en foss eller en elv. Still opp kameraet på stativ, sett ISO til 100, minste blenderåpning (f.eks. f/32), så er det bare å "leke" med lukkeren. Tar du bilder på dagtid klarer du kanskje å få en lukker på rundt 1 sekund, tar du bilder i skumringen vil lukkeren bli betydelig lengre - og du oppnår en annen effekt. Bildet av elven du ser under har jeg brukt 15 sekunder (blender f/11 og ISO 50). Benytter du lukkertider som er flere sekunder, kan det være en fordel å dekke til søkeren, slik at lys ikke slippes inn gjennom den under eksponeringen.

Fototips A - 05 - foss

15 sekunders lukkertid er benyttet


• I de to første eksemplene har motivet beveget seg. Her er et eksempel der du beveger kameraet (stativ brukes da ikke). Teknikken kalles "panorering"), og kan benyttes til flere ulike motiver. F.eks., du setter kameraet på 1/20 sekund (utgangspunktverdi), holder det i hånden, følger en bil med kameraet og knipser mens du beveger kameraet. Utfører du teknikken rett vil bilen bli noenlunde skarp, mens omgivelsene vil fremstille bevegelse. En annen variant er å panorere mot noe som står i ro. I bildet du ser under har jeg gjort nettopp det - i en granskog. Jeg holder kameraet i hånden, innstilt på lukker 1/10 sekund, mens jeg beveger kameraet i loddrett posisjon tar jeg bildet.

Fototips A - 05 - skog

Lukkertid 1/20 sekund


PS! Dersom du har billedstabilisator på ditt objektiv bør denne slås av når du benytter stativ. Stabilisatoren har til hensikt å motvirke bevegelser fra et håndholdt kameraet. Når kameraet står i ro på et stativ vil funksjonen kunne virke mot sin hensikt, og i stedet skape rystelser i kameraet. Du bør også ta av billedstabilisatoren når du tar actionbilder med veldig kort lukker. I slik situasjoner har ikke billedstabilisatoren noen hensikt. Når du tar den av vil også objektivets autofokus bli litt raskere.

Alt jeg har sagt om innstillinger er "utgangspunktverdier". Det er flere forhold som påvirker hvilke verdier du bør velge, som f.eks. lyset, hvilket objektiv du benytter, avstanden fra deg til motivet og naturligvis hvilke effekter du ønsker å oppnå. Forsøk deg frem og finn ut av hva som gjelder for ditt favorittmotiv, mulighetene er mange!



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.