Fototips
Blender styrer hvor mye lys som slippes inn gjennom objektivet. Tenk på blenderen som ett hull - lite hull slipper lite lys inn, stort hull slipper mye lys inn. Den kreative effekten du kan oppnå med blenderen er å kontrollere dybdeskarpheten.

Fototips 6 - blender

Blender styrer hvor mye lys som slippes inn gjennom objektivet. Tenk på blenderen som ett hull - lite hull slipper lite lys inn, stort hull slipper mye lys inn. Den kreative effekten du kan oppnå med blenderen er å kontrollere dybdeskarpheten.


På engelsk heter blender "Aperture". Derfor har kameraprodusentene valgt å betegne blenderen med A på programhjulet - på Canon heter det Av (Aperture value). Blenderen sitter inne i selve objektivet. Når du har satt ditt kamera i blendermodus (A/Av) vil blenderen endre seg når du skrur på innstillingshjulet, og kameraet fastsette hvilke lukkertid som passer best (for at motivet skal bli riktig belyst).


Slik ser hovedskalaen for blender ut:

1,0 - 1,4 - 2,0 - 2,8 - 4,0 - 5,6 - 8,0 - 11,0 - 16,0 - 22,0 - 32,0


På digitale speilreflekskamera finnes også mellomverdier. Et typisk "kit-objektiv" fra Canon og Nikon (det som antagelig fulgte med kameraet når du kjøpte det), er 18-55 mm. Største blenderåpning er f/3,5 ved 18 mm, og f/5,6 ved 55 mm. Minste blender er f/22 og f/36 - ved de samme brennviddene


Fototips A - 06 - blender og kamera

Innstilling av blendermodus på Programhjulet


I illustrasjonen under kan du se hvordan ulike blenderåpninger ser ut inne i ditt objektiv.


Fototips A - 06 - Blender illustrasjon

Illustrasjon av blenderåpning


Som du ser er stor blenderåpning et "lite tall" og mye lys slippes inn. Stort tall - dvs. liten blender - slipper lite lys inn.


Hvilke nytte har du av denne informasjonen? Jo, primært to forhold!
Det første; jo mindre lys det er rundt deg, jo større blenderåpning kan det bli nødvendig å benytte (dvs. lavt tall). Dette fordi at du da slipper mest mulig lys inn på sensoren.

Det andre er; stor blenderåpning vil gi en sløret/uskarp bakgrunn, hvilket kan fremheve hovedmotivet (typisk benyttet ved portrettfotografering). Eller motsatt, du tar et naturbilde og ønsker at det skal være skarpt fra forgrunn til det som er langt borte. For å få dette til må du benytte liten blender (dvs. stort tall). Under viser jeg en billedserie med bruk av både stor og liten blender.


Fototips A - 06 - 1

Blender f/1,8


Fototips A - 06 - 2

Blender f/2,8


Fototips A - 06 - 3

Blender f/5,6


Fototips A - 06 - 4

Blender f/11


Fototips A - 06 - 5

Blender f/22



Å benytte blendermodus (A/Av) er mange profesjonelle fotografers foretrukne valg. Årsaken er at de ønsker å ha full kontroll på dybdeskarpheten. Jo større blender ditt objektiv har, jo flere muligheter har du til å skape gode kreative bilder. Dersom du har et "ordinært kit-objektiv" er den største blenderåpningen kun "greit nok". Nikon og Canon har et flott objektiv (med brennvidde 50 mm) du bør vurdere dersom du ønsker å ta bilder med godt sløret bakgrunn - disse objektivene er rimelige, og har blender f/1.8 - hvilket er veldig bra.


Har du enda ikke forsøkt å sette kameraet i blendermodus, har du mye å glede deg til. Gjør det allerede til helgen - kom deg ut å lek! Merk at effekten du oppnår påvirkes av bl.a. brennvidde (f.eks. om du bruker 18 eller 55 mm) og avstand fra deg til motivet - og naturligvis hvilke blenderåpning du bruker. Finn et motiv som du kan trene deg på - stå veldig nært og litt lenger i fra, ulik brennvidde og blender. Sammenlign resultatene og lær hvordan ditt objektiv fungerer!



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.