Fototips
ISO handler om lysfølsomhet. Desto høyere ISO verdi, desto mer lysfølsom blir billedsensoren og i desto mørkere omgivelser kan du ta bilder. Sånn sett er det jo smart å bruke høy ISO. Men, det er et "men" her ...

Fototips 7 - ISO

ISO handler om lysfølsomhet. Desto høyere ISO verdi, desto mer lysfølsom blir billedsensoren og i desto mørkere omgivelser kan du ta bilder. Sånn sett er det jo smart å bruke høy ISO. Men, det er et "men" her ...


I utgangspunktet er det en fordel for billedkvaliteten å benytte så lav ISO som mulig. Men fotograferer du i mørke omgivelser, kan du bli tvunget til å benytte en høy ISO for i det hele tatt å kunne ta bilder.

Ulempen ved å benytte høy ISO er korn og støy. Høy ISO kan redusere kvaliteten på bildene. Når du benytter høy ISO vil du få fargestøy og kornete bilder. I de fleste tilfeller er dette ikke ønskelig. Imidlertid er det bedre med et kornete bilde enn ingen bilder.

Enkelt sagt, det høy ISO kan hjelpe deg med er å få en rask nok lukker til at bilde ikke blir uskarpt under dårlige lysforhold.



Den typiske skala for ISO verdier er;

100 - 200 - 400 - 800 - 1600 - 3200 - 6400

Merk at verdiene dobler seg for hvert steg. Det finnes kamera som går helt til 204.800, men de fleste stopper på 3200/6400.



Noen generelle tips om hvordan du bør bruke ISO:

• Som et utgangspunkt bør du benytte lavest mulig ISO verdi, som for de fleste kamera er 100. Dette pga ditt ønske om å få best mulig kvalitet i bildet.

• Om lysforholdene er svake, kan du tvinges til å benytte en høyere ISO verdi, da med fare for at det tilføres støy i bildet. Men, ikke benytt ISO 3200 dersom det er tilstrekkelig med lys til at du kan bruke "bare" ISO 800.

• Fotograferer du i en idrettshall, må du i de fleste tilfeller opp i ISO 3200. Husk at det er bedre å komme hjem med litt tekniske dårlige bilder, enn ingen bilder i det hele tatt.

• Tar du bilder i svak belysning av motiver som ikke beveger seg, kan du med fordel benytte stativ (tripod). Dette gjør at du kan holde ISO på 100, og kompensere med en lenger lukkertid.

• Test ut når ditt kamera gir støy. Ta f.eks. bilder i skumringen der du benytter både laveste og høyeste ISO verdi. Ta bilde av samme motiv, og sammenlign dem på PC skjermen. Klarer du ikke å holde kameraet i ro når du benytter ISO 100, må du benytte stativ, eller sette kameraet på et fast underlag.

• Jeg er ikke stor fan av pop-up blitsen som finnes på de fleste kamera - årsak er at den ofte gir harde skygger og "flat belysning". Spesielt lite flatterende blir det når mennesker er med i bildet. Men, tilsier situasjonen at du må bruke blits for at du i det hele tatt skal få et bilde, er det bedre å bruke den enn ikke. Vær da oppmerksom på at dersom blitsen når ca. 3 meter ved ISO 100, 6 meter ved ISO 400 og 12 meter ved ISO 1600.

• Når du ser bildet på kameraets lille LCD skjerm, er det lett å bli lurt. Støy og andre uskarpheter ikke er så lett synlig her. Har du mulighet til det bør du sjekke bildekvaliteten på en større skjerm.

• Dersom ditt kamera har funksjonen Auto ISO, kan den med fordel benyttes i mange tilfeller. Kameraet vil fastsette hvilke ISO verdi som må benyttes, og det er slik tilrettelagt at det aldri går høyere enn det som er nødvendig.

• Ingen regel uten unntak - så også her. I noen tilfeller vil kornete bilder fremheve opplevelsen av motivet. Ett eksempel der korn i bildet kan være flott, er av ruskevær i svart/hvitt.


Fototips A - 07 - eks 01

Her har jeg brukt lav ISO


Fototips A - 07 - eks 02

Her har jeg brukt høy ISO - du ser at det gule på anden er mer kornete



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.