Fototips
I denne artikkelen følger noe fototips som kan være nyttig å ha med i kofferten når du skal ta bilder på reise. Det er ofte ikke mye som skal til fra å løfte bildene fra "greit nok" til "det var et bra bilde".

Fototips 23 - hvordan ta bilder på ferie

I denne artikkelen følger noe fototips som kan være nyttig å ha med i kofferten når du skal ta bilder på reise. Det er ofte ikke mye som skal til fra å løfte bildene fra "greit nok" til "det var et bra bilde".


1 - Forberedelser
Din interesse for fotografering bestemmer i stor grad hva du gidder å ta med av utstyr, i tillegg til hvem du reiser med. Det er ikke sikkert at ditt reisefølge synes det er greit at du bruker noen timer på foto daglig - når alternativet er shopping og strandliv. Uansett om du er en fotofantast eller "bare" skal dokumentere at du har vært på ferie, kan det være nyttig med litt forberedelser.

• Som f.eks. må du bestemme deg for hva du tar med av utstyr. Irriterende dersom du står i Lofoten en nydelig vinterkveld, og opplever det flotte nordlyset - mens stativet ligger i Bergen. Bildet under er tatt i London. Jeg ønsket å få frem at det var liten interesse for brosjyren hun delte ut. For å få frem bevegelsen måtte jeg bruke lang lukker, heldigvis hadde jeg med min Gorilla Pod. I denne artikkelen kan du lese om hva en GorillaPod er. Vær oppmerksom på at bruk av stativ (tripod) ofte er forbudt i kirker og museum ute i Europa, da det kan fremstå som en "snublefelle" for andre personer.


Fototips B - 01 - jente London

Her brukte jeg mitt tripod - en variant av et stativ - slik at jeg kunne ha lang lukkertid


• Har du motlysblender er den obligatorisk i fotobaggen (se lenger nede om hvorfor)

• Tøm minnekortet før du drar, veldig dumt å få fullt minnekort allerede på flyplassen (kjøp ev et ekstra).

• Drar du til et sted der du ikke kan få ladet batteriet på noen dager, eller det kalde vinterværet lader det fort ut, vurder å kjøpe et ekstra batteri. Husk å lade batteriet før du reiser.

• Skal du til et område med høy "tyverifaktor", kan det kanskje være smart å la ditt dyreste utstyr ligge igjen hjemme? Eller kanskje aller helst ta dine gode forhåndregler når du er på stedet (bl.a. en nøytral fotobag som du har på magen og ikke ryggen), og sørg for at forsikringen er i orden.

• Flere "antityveritips": Fest litt gaffatape på kamera/objektiv for å få det til å se ødelagt ut, det gjør det mindre attraktivt å stjele det. Benytt en nøytral kamerastropp, og ikke en som lyser Canon eller Nikon på lang avstand. Du er spesielt utsatt på steder med store folkemengder, vær ekstra påpasselig da.

• Gjør noen søk på Internett om hva som kan være verdt å ta bilde av. På de store bildebyråene sine hjemmesider, f.eks. Corbis og Getty, kan du søke på spesifikke land og byer for å få tips om gode motiver.

• Finn ut hvor og når solen står opp - og går ned, slik at du bl.a. vet når "den blå time" er (perioden rett etter solnedgang som kan gi deg de mest fantastiske bilder, og før soloppgang)



2 - Kamerainnstillinger
Hvilke innstillinger du skal bruke henger sammen med hva som er tanken bak de bilder du skal ta. La oss si at du er på storby ferie, da kan det passe fint at du setter kameraet i blendermodus (A/Av), slik at du har full kontroll på dybdeskarpheten. Har du auto ISO, bruker du den funksjonen. Kameraet vil da velge den lukker som passer best for at bildet skal bli skarpt og riktig belyst.

Når du vandrer rundt på din fototur, vil motiver plutselig dukke opp - og til tider forsvinne igjen like fort. For at du hele tiden skal være klar til å ta bilder anbefaler jeg at du aldri slår av kameraet. Kameraet vil gå i "hvilemodus" etter 30 sekunder (eller den innstilling du har valgt), og fra denne modus vekker du det kjapt til live igjen når du trykker på utløserknappen. Har du slått det av med on/off knappen, mister du noen verdifulle sekunder.

Likeså bør du ikke ha beskyttelseslokket på, av samme årsak som nevnt i forrige avsnitt. Tiden du bruker på å fjerne lokket kan være den tiden du trengte for å fange ditt blinkskudd. Har du motlysblender, så bruk alltid den, slik at frontslinsen beskyttes i størst mulig grad.


Fototips B - 01 - kvinne Aarhus kafe

Heldigvis var jeg klar med kameraet, slik at jeg fikk fanget
denne kvinne - som hadde like farger i kjolen som interiøret i kafeen



3 - Sjekk de lokale postkort - eller lei en guide
Når du er kommet frem til ditt feriested, sjekk postkortene som selges i de lokale butikkene. Dette vil gi deg en idè om motiver i nærområdet som det kan være verdt å ta bilde av. Hør også med turistinformasjonen, eller lokalbefolkningen, om de skjer noen interessante hendelser i perioden du er der.

Er du i et land som har et litt lavere kostnadsnivå enn i Norge, kan det fremstå som relativt rimelig å leie en lokal guide en dag eller to. En guide kan hjelpe med å finne interessante lokale steder, bidra med å bli bedre kjent med deres kultur og skikker, samt komme i kontakt med lokalbefolkningen. Sørg for at guiden virkelig forstår at du ikke vil bli tatt med til typiske turiststeder (disse finner du enkelt frem til på egenhånd), men se livet slik man faktisk lever på det aktuelle stedet. En gang brukte jeg en hel dag på å få min indonesiske guide til å forstå dette, han skjønte ikke hvorfor jeg ville se det hverdagslige når de hadde så mye annet flott å tilby (som for meg var "turistfeller").


4 - Finn nye innfallsvinkler
Er du på veldige kjente steder, som f.eks. Paris, utfordre deg selv til å finne en ny spennende måte å fremstille Eiffeltårnet på. Er du dyktig (eller heldig?) så kan du ende opp med et bilde du kan henge på veggen, i tillegg til å høste anerkjennelse fra andre. Men før du begynner din kreative fotografering, sørg for at du får tatt "standardbildene" slik at du er sikker på at du har noe brukenes med tilbake.

Dersom du har anledning, og det har man jo ofte på ferie, bruk litt ekstra tid på å komponere bildene. Har du funnet et flott motiv, ikke nøy deg med bare å knipse ett bilde, for så å rushe videre. Beveg deg rundt, se om du kan finne en bedre vinkel, kanskje lyset faller bedre om du beveger deg 5 meter til siden, og/eller at den nye vinkelen gir en finere bakgrunn og således fremhever hovedmotivet ditt. Bildet under viser en have i Danmark. Jeg synes den var flott, men synes også det ble litt kjedelig med et "ordinært" havebilde. Jeg brukte derfor litt tid på å finne en litt annen innfallsvinkel. Husk at de elementer som ikke er med å fremheve bildet, kan/vil gjøre bildet dårligere.

Og du, ikke glem å ta bilder av detaljer så vel som helheten.


Fototips B - 01 - have danmark

En litt annerledes innfallsvinkel på et havebilde


5 - Tilstrekkelig med minnekort
Det er spennende og energigivende å ta bilder på nye steder - vær derfor forberedt på å ta mange bilder. Motiver som for lokalbefolkningen er dagligdagse kan gi deg wow-følelsen. Sørg for at du har tilstrekkelig med minnekort, det er ikke alltid det lar seg gjøre å kjøpe nytt minnekort der du er.

Ved å bruke flere minnekort kan du også redusere risikoen med å ikke komme hjem med noen bilder i det hele tatt. Det er dessverre en sannsynlighet for at fotoutstyret ditt blir stjålet, at minnekortet ødelegges eller at du mister det. Ved å ha to eller flere minnekort du veksler på, samt legger de ulike steder, reduseres risikoen for at alle bildene fra turen forsvinner.

Du bør også vurdere å ta back-up av bildene dine underveis på reisen.


6 - Stå opp tidlig
Det kan være flere årsaker til å stå opp tidlig om morgenen:

• Reiser du sammen med andre, som ikke deler din fotoentusiasme, stå opp en time eller to før dem og utnytt litt deilig alenetid før dagen starter.

• Avhengig av hvor du er, kan du få en rekke gode motiver når en "by våkner til live", f.eks. på fiskehavnen eller det lokale markedet. Benytt denne tiden til å ta bilder i områder i byen som ditt reisefølge antagelig ikke har lyst å bruke tid på (det er kjekt å få noen "lokale bilder" med hjem).

• Lyset kan også være bedre om morgenen. Mange profesjonelle fotografer tar kun bilder før solen står opp, eller etter at den har gått ned - da de mener dette er de rette tidspunkt for perfekt lys.

• Det å komme seg ut tidlig gir også en mulighet til å få bilder av de mest populære turistattraksjonene uten at det er titalls mennesker som ødelegger motivet for deg (sperrer utsikten til Trevi-fontenen eksempelvis).



< < travel less and see more ...

... du har ikke lyst å tilbringe all din tid i en bil på turen i USA > >




7 - Vær, vind og føreforhold
Ha respekt for regnvær, men ikke la vær å ta bilder fordi det drypper litt fra himmelen. Pakk ev kameraet inn i en plastpose (eller dusjhetten du ofte finner på hoteller), der du lager åpning til objektivet. Du kan med fordel benytte motlysblenderen ved regnvær (hjelper til å holde borte regndråper fra frontlisen).

Du må også ta dine forhåndregler dersom du tar ditt speilreflekskamera med på stranden, spesielt dersom det blåser. Sand er kameraets hovedfienden, og fine sandkorn finner lett veien inn der du ikke ønsker de skal. Dersom du tar det med, prøv å unngå å skifte objektiv og vær nøye med å rense kameraet når du er tilbake på hotellet.


8 - Bilder av mennesker
Det å ta bilder av mennesker er noe mange fotografer finner interessant, uansett hvor man er i verden. Ekstra spennende blir det imidlertid når man er på fremmede lokasjoner, som i tillegg er veldig ulik vår egen kultur. Tipset fra profesjonelle "gatefotografer" spriker. Det vanligste er; opptre høflig og spør om du kan ta bilde, vis respekt for deres kultur - gjerne ved et smil og øyekontakt mens du holder opp kameraet. Noen mener; "skyt først og spør etterpå", mens andre sier; "ta bilde, og spør aldri".

Jeg selv elsker street photos. Det jeg liker aller mest er blikket du kan fange når vedkommende ikke vet at man blir tatt bilde av. Hadde jeg spurt først, hadde jeg mistet "det blikket".

I Norge er det lov å ta bilder av mennesker som beveger seg i det offentlige rom, andre land kan ha strengere regler. Det tryggeste er kanskje å spørre først!


Fototips B - 01 - to kvinner

Dette blikket hadde jeg ikke klart å fange om jeg i forkant hadde spurt om å få ta bilde


Lær deg noen ord på deres språk, smil, vis dem ev hvordan du vil at de skal posere, og vær interessert i det de gjør (jobben deres, klærne deres, o.l.) - vær hele tiden vennlig! Ikke betal dem såfremt de ikke ofrer veldig mye. Betal i så tilfelle i hht deres nivå, ikke følg norsk tarifflønn for modeller.

Synes du det er vanskelig å spørre "tilfeldige personer på gaten", kan et tips være å finne frem til det lokale markedet, handle litt hos en kjøper og deretter spørre om du får ta et bilde av vedkommende. Da er ikke du lenger en fremmed, men en kunde.


9 - Mat
Mat er et annet spennende motiv du kan fokusere på ila reisen din. Og desto lengre borte fra Norge, desto mer eksotisk. Lokal mat kan fremstå som både spennende og fargerik, og kan gi deg en rekke gode bilder. Motiver finner du både i butikker, på det lokale markedet og på restauranter. Er det mørkt i lokalet der du spiser, forsøk å få bord ved vinduet, slik at du kan benytte lyset fra utsiden (så langt det er mulig bør du unngå å bruke blits).


10 - La barna fotografere
Har du med barn på reise, la dem låne kameraet ditt av og til, eller gi dem ditt gamle kompaktkamera. Barn tenker annerledes mht hva som er verdt å ta bilder av, og det gir en egen dimensjon å se verden med deres øyner.


11 - Restriksjoner
Tidligere nevnte jeg dette med å be om tillatelse når du skal ta bilde av mennesker. Vær oppmerksom på at det også kan være restriksjoner på f.eks. museer (kunstneren har opphavsrett), flyplasser, militære områder, offentlige tjenestemenn, o.a. Noen land er veldig restriktive mht fotografering på "de feile steder", trø forsiktig så du ikke havner i trøbbel.

Som en kuriositet. Visste du at du ikke kan ta bilder av Eiffeltårnet når det er opplyst, og selge bildet - eller publisere det. I København gjelder det samme for Den lille havfrue. Begge deler har restriksjoner pga opphavsrett.


12 - Utsikt fra hotellrommet
Har du fått et hotellrom med flott utsikt, vil du antagelig ta noen utsiktsbilder over byen. Ofte er det ikke mulig å åpne vinduene. Du må derfor ta noen forholdsregler. Slå av alt lyset i rommet og sett objektivet helt inntil vinduet (dette for å fjerne så mye refleksjoner i vinduet som mulig). Er du fotonerd som meg har du kanskje med ditt eget polarfilter, bruk i så tilfelle det. Dernest, ta på deg en mørk genser om du har det, slik at ikke du blir en reflektor i din hvite t-skjorte. Trekk for gardinene slik at det blir mørkest mulig.

Et annet alternativ er å spørre i resepsjonen (eller "hotel concierge") om du kan få lov å ta noen bilder fra taket av hotellet. Du kan få nei, men du kan også få et servicevennlig Ja.


13 - Reiser du med fly eller bil?
Drar du på ferie med fly, foreslår jeg at du pakker kamera og ev. ekstra objektiver i håndbagasjen, ikke i kofferten. Kofferter blir bemerkelsesverdig ofte borte, samtidig som de kan utsettes for røff behandling. I kofferten kan du ev. legge ditt stativ.

Reiser du på bilferie, bør du ha kameraet lett tilgjengelig - du vet aldri hva som dukker opp av interessante motiver langs veien. Men ta dine sikkerhetsregler! Ingen fotografering mens du selv kjører, og sørg for at kameraet er sikret slik at det ikke utgjør en risiko dersom du må bråbremse.


14 - Når du er kommet hjem fra ferie
Når du er tilbake fra en herlig innholdsrik ferie, full av entusiasmen for å snakke om dine opplevelser og ikke minst vise dine blinkskudd. Ikke fall for fristelsen å vise alle bildene du har tatt. Plukk ut et representativt utvalg! Selv om Eiffeltårnet er flott, så trenger du kanskje ikke vise det fra 15 ulike vinkler. Klarer du i tillegg presentere bildene som en historie, så øker det seeropplevelsen ytterligere.

Husk å ta sikkerhetskopi av bildene med det første - dumt dersom PC'en din ryker samme dag du har invitert til bildeshow, og alle bildene fra din drømmeferie er en saga blott. Aller helst bør du ta sikkerhetskopi underveis på ferien.

Har dere reist flere sammen, og du var den som tok mest (i tillegg til best?) bilder. Kanskje du skal lage en fotobok som du kan gi i gave til de andre?




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.