Fototips
Høsten er mange sin favorittårstid, en årstid med en rekke muligheter for vakre bilder i de flotteste farger naturen kan tilby. I denne artikkelen får du 11 tips til hvordan ta bedre bilder av høsten.

Fototips 24 - hvordan ta bilder av høsten

Høsten er mange sin favorittårstid, en årstid med en rekke muligheter for vakre bilder i de flotteste farger naturen kan tilby. I denne artikkelen får du 11 tips til hvordan ta bedre bilder av høsten.


1 - Innstilling av kamerafunksjoner
Et godt utgangspunkt er å sette programhjulet i blendermodus (A/Av), slik at du har full kontroll på dybdeskarpheten. Sett ISO til 100 slik at du får best mulig kvalitet på bildet. Imidlertid, er det dårlige lysforhold kan du bli tvunget til å sette høyere ISO for at du skal få en tilstrekkelig kort lukker. Et alternativ til å skru opp ISO er å benytte stativ.

Det essensielle med høstbilder er fargeprakten som natur gir oss. Mange liker å "booste" fargen litt ekstra for å skape mer tiltalende bilder. Dette kan gjøres i ettertid vha et redigeringsprogram (bruk funksjonen "saturation"), eller du kan gjøre det i kameraet før du tar bildet. Sjekk brukermanualen dersom du ikke vet hvor dette justeres i ditt kamera. Har du norsk brukermanual så leter du etter ordet "fargemetning" (engelsk "saturation").

For å få fargene til å fremstå sterkere, kan også en lett undereksponering prøves ut. SettEV til -1/3 eller -1/2. Du kan også øke hvitbalansen en smule, dvs ikke ha den på AWB (auto), men sette den til en litt høyere Kelvinverdi enn hva lysforholdene tilsier. Dagslys er ca 5400 Kelvin. Mens du er på "location", se hva som skjer med bildet om du setter 5600, 5800 og 6000 (forsøksverdier på en overskyet dag). Tar du bilder i raw-format, kan dette endres i billedbehandlingen i ettertid.


2 - "Location is everything"
Location, location, location - er "tre" råd du ofte hører fra profesjonelle naturfotografer. Når du vandrer rundt i naturen kan det være smart å se seg ut steder som kan være vakker å fotografere i høstmånedene. F.eks. steder med mange ulike typer løvtrær, gjerne like ved siden av et skogstjern. Du har kanskje noen favorittsteder allerede? Ta deg bryderiet (eller gleden?) med å besøke stedet ved flere anledninger ved f.eks. ved ulike værforhold. Ett av mine favorittsteder er Gamlehaugen i Bergen, lett tilgjengelig (for oss som bor i Bergen), og ved "riktig" type vær og tid på høsten, får du servert en uendelighet av motivmuligheter.


3 - Komposisjon
Når du er på "location", bruk tid på å visualisere bildet du ønsker (uten at du benytter kameraet). Beveg deg rundt, snu deg, kan du gå høyere opp i terrenget, vil motivet gjøre seg best dersom du tar det nedenfra og opp, etc.? Mine beste bilder er ofte et resultat av at jeg har brukt tid på å "skape bildet på stedet". Er målet ditt å komme hjem med flest mulige "greie nok" bilder, så er det bare å fyre av på utløserknappen. Men er målet å komme hjem med et blinkskudd du eller andre kan ha på veggen, så øker du sannsynligheten for å få det til ved å bruke tid på "å skape" bildet.


4 - Vær- og lysforhold
Alt vær er fotovær, men noen værtyper er bedre enn andre i gitte situasjoner. Et motiv kan bli blinkskudd eller "søppel", avhengig av hvilken værtype som kler det aktuelle motivet. Profesjonelle fotografers generelle råd er å ikke ta naturbilder i solskinn, da dette kan gi harde skjemmende skygger. Imidlertid synes jeg selv at solskinn ofte fremhever de varme fargene som høsten gir, og at en blå himmel gjør seg bra mot høstfargene (ref. fargesirkelen). Dersom du ønsker en kraftig blå himmel, må du ha solen i rygge. Alternativet ditt er å benytte et polarisasjonsfilter. En annen mulighet solen gir, er når du befinner deg i en skog. Sollyset som faller inn mellom trærne kan gi ett interessant utseende.


Fototips B - 02 - oransje tre blå himmel

Høstfarger kan gjøre seg bra mot en blå himmel


Fotograferer du høsten på en overskyet dag, med en fullstendig kontrastløs himmel, er mitt tips å ta bilder der du ikke får med for mye av himmelen (kanskje ikke noe himmel i det hele tatt).

Mange fotografer liker det varme lyset "den gylne time" bringer med seg. Dette er tiden like etter soloppgang, og like før solnedgang.

Ikke la deg skremme av litt regn. De fleste kamera tåler dette. Regner det mye, bør du imidlertid benytte et "regnslag". Dette kan kjøpes for en rimelig penge, eller du kan bruke en gjennomsiktig plastpose, selv om den ikke gir like god beskyttelse på en stormfull dag. En plastsekk over fotobagen kan også være fornuftig. Har du motlysblender til objektivet, bruk denne. Prøv å unngå å ta bilder i motvind når det regner, da dette vil gi skjemmende vanndråper på frontlinsen. Når du kommer hjem, ta ut alt utstyret fra bagen (og la den stå åpen), slik at alt får tørket godt opp.


5 - Dis og tåke
Er du heldig å finne et tjern i en skog med dis liggende lavt over vannet - grip den! Dette kan gi et stemningsfullt blinkskudd som du kan henge på veggen, et bilde som gir herlig ro i sjelen når blikket ditt hviler på det! Ved å endre kontrasten i bildet, enten ved å øke den eller redusere den, vil du gi bildet en helt annen stemning. Dette kan gjøres direkte i kameraet (før du tar bildet), eller i et redigeringsprogram i ettertid.


6 - Speiling
Et annet flott høstmotiv er de fargerike trærne som speiler seg i et stille vann. Er det krusninger på vannet kan det benyttes til å skape abstrakte bilder.


Fototips B - 02 - speiling

Høsten gir også mulighet for abstrakte motiver


7 - Kontraster
Høsten er full av fargekontraster, grip muligheten til å kun tenke kontrast på en eller flere av dine fototurer i høst.


Fototips B - 02 - fire årstider

"Fire årstider" på ett bilde


8 - Høstblader
Når løvet har falt til bakken, og vi har hatt noe solskinnsdager, benytt muligheten til å få en venn eller et barn til å leke seg i det tørre løvet. Løpe gjennom det så bladene flyver, kaste løvet i været, etc. Tør personen å slippe seg litt løs, øker muligheten for blinkskudd. Her kan det være en fordel å sette kameraet i "lukkermodus". Er din målsetning å fryse bevegelsen, må du ha kort lukker - gjerne 1/800 sekund (avhengig av hvor nær du er på motivet). Ønsker du å skape bevegelse i f.eks. fallende løvblader må lukkeren være betydelig lengre (1/20 sekund?). Her er det bare å eksperimentere!


9 - Nærbilder (makro)
Høstbladene på trærne har ikke bare flott farger, de har ofte også en nydelig struktur og detaljrikdom. Gå tett på for å fange dette på minnekortet. Ønsker du å fremheve ett gitt område på et blad, bruk størst mulig blenderåpning, slik at de andre områdene fremstår som uskarpt.

Et annet motiv høsten bringer med seg er sopp. Når du tar bilder av sopp du finner på skogbunnen, øker du sannsynligheten for blinkskudd om legger deg ned på bakken - istedenfor å ta bilde fra 170 cm høyde. Andre motiver du finner på skogbunnen kan være bær, kastanjer, grener, mose og stubber.

September er tid for edderkoppspinn. Kom deg ut i naturen om morgenen og finn noen flotte nett med dugg på - og kanskje en liten korsedderkopp midt i.


10 - Portrettbilder
Har du funnet en flott plass å ta bilder, med deilige varme høstfarger? Benytt anledningen å ta med en venn eller dine barn eller andre gøye mennesker, til å ta noen portrettfoto.

PS! - husk å tenke gjennom klesvalget før dere drar (jeg tenker da fargene på klærne), slik at bildet fremstår i harmoni, eller som spennende eller kreativt, eller hva du måtte ønske.


11 - Lek deg med lang lukkertid
Det å eksperimentere med lang lukkertid, er en fin måte å skape ekstraordinære bilder på. Dette kan f.eks. gjøres ved at du zoomer under selve eksponeringen. Det vil si at du trykket ned utløserknappen samtidig som du zoomer inn eller ut. Forsøk deg frem mht. hvilke lukkertid som gir best resultat. Et utgangspunkt kan være 1/20 sekund på en kort tele.

Fototips B - 02 - zooming

Her har jeg zoomet under eksponeringen


Å kombinere rennende vann og flotte høstfarger kan også gi spennende bilder. For at vannet skal fremstå som sløret, må lukkeren være lang. Gjerne opp til 5 sekunder eller mer, men du kan få frem effekten allerede ved 0,5 sekund. Det er en rekke faktorer som påvirker hvordan effekten blir, bl.a. hvor hurtig vannet beveger seg og hvor nært du er på det. Her er det bare å forsøke seg frem. I bildet under brukte jeg 20 sekunder. For å få til en så lang lukker var det nødvendig å bruke et ND 400 filter, da bildet ble tatt på høylys dag. Et alternativ er å ta bilde etter solen har gått ned (eller før den har kommet opp). Da kan det være mørkt nok slik at du får en tilstrekkelig lang lukkertid.

Fototips B - 02 - elv lang lukker

Rennende vann og flotte høstfarger kan gi muligheter til gode motiver



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.