Fototips
Etter at bildet er tatt må du flytte det fra minnekortet til et annet medium for lagring. Det bør naturligvis lagres på en sikker måte, samtidig som du enkelt finner tilbake til ett gitt bilde. Dernest velger noen å redigere bildet før det vises til andre eller kopieres ut. Her gir jeg deg tips om hvordan du kan gå frem etter at bildet er tatt.

Fototips 13 - etter at bildet er tatt

Etter at bildet er tatt må du flytte det fra minnekortet til et annet medium for lagring. Det bør naturligvis lagres på en sikker måte, samtidig som du enkelt finner tilbake til ett gitt bilde. Dernest velger noen å redigere bildet før det vises til andre eller kopieres ut. Her gir jeg deg tips om hvordan du kan gå frem etter at bildet er tatt.


Fototips A - 13 - Smiley 4
Fra minnekort til sikker lagring
Det sies at det finnes to typer PC brukere - de som har hatt harddiskcrash og de som kommer til å få det (jeg selv har opplevd dette tre ganger). Også minnekort kan bli ødelagt (og stjålet, og mistet). Dette bør være ditt utgangspunkt når du utarbeider dine rutiner for lagring av dine verdifulle bilder.

Etter en dag med fotografering bør du straks ta sikkerhetskopi av bildene. Dette kan være en PC eller en løsning i "en sky". Jeg legger dem på min PC, synkroniserer mot en skyløsning samt en ekstra harddisk jeg har til dette bruk. Først når jeg har bildene flere steder, sletter jeg dem fra minnekortet.

Men, huset kan brenne og innbrudd skjer. Du bør derfor finne en løsning som ivaretar dette. Jeg selv har en ekstern harddisk liggende i en bankboks, denne bytter jeg med den jeg har hjemme ved jevne mellomrom.

Husk også gode rutiner for sikkerhetskopiering av bildene på din mobil.



Redigering av bildene
For 20 å siden (1990 tallet), måtte du ha tilgang til et mørkerom dersom du ønsket å redigere dine bilder, som da var på et negativ. I tillegg måtte du ha høy kompetanse på fagområdet. I dag er det heldigvis betydelig enklere å etterbehandle bilder. Noen finner denne oppgaven dørgende kjedelig og kanskje vanskelig, mens andre kan kose seg i timevis med å redigere bare ett enkelt bilde.

Dersom du er i kategorien "dette kunne jeg tenkt meg å lære", vit at du kan laste ned meget gode gratisprogrammer fra nettet som antagelig vil dekke det meste av dine ønsker for redigering. GIMP er et godt og populært gratisprogram - og du finner mange opplæringsmoduler gratis på nettet. Picasa er et annet godt program, og kanskje litt enklere å bruk enn GIMP. Gjør et søk etter "gratis bildebehandlingsprogram" på Google, og du vil finne mye info om disse to, samt en rekke andre programmer.

Ønsker du å kjøpe et fotoprogram, er antagelig Photoshop Elements det mest populære (koster rundt 7 - 800 kroner).

Hva kan et slikt program hjelpe deg med? Vel, nær sagt alt du måtte ønske av endringer. I gamle dager het det at "et bilde lyver ikke" - i dag er det vel helt motsatt - "alle bilder lyver". Alle bilder du ser av f.eks. modeller i de ulike motebladene er redigert i en eller annen form. Bilder du ser i dagsaviser er ikke redigert. De mest nyttige funksjoner du kan gjøre i et fotoprogram syns jeg er disse:

• Beskjære bildet, dvs. at du klipper bort deler av bildet du ikke finner interessant

• Gjøre bildet skarpere

• Gjøre fargene sterkere, eller ta de helt bort slik at du får et sort/hvitt bilde

• Øke kontrast

• Gjøre bildet mørkere/lysere

• Fjerne røde øyner


Under ser du et eksempel på et bilde før og etter redigering.

Fototips A - 13 - jente 1

Originalbildet


Fototips A - 13 - jente 2

Redigert bilde




Fototips A 13 - mapper
Hvordan finne tilbake til bilder du har lagret?
Etter hvert som billedsamlingen din vokser, kan det bli et utfordring å finne tilbake til et gitt bilde du tok for mange år siden. Det gjelder derfor å ha en arkivstruktur som hjelper deg til enkel gjenfinning.

En metode som mange anbefaler er å lagre i kronologisk rekkefølge. Mappestrukturen din blir da årstall (hovedmappe), måned (undermappe) og dag (undermappe).

En annen metode (og den jeg selv foretrekker) er å bygge strukturen rundt tema. Mitt hode er laget slik at jeg husker bildet jeg leter etter og hvilket tema det handler om, men jeg husker ikke like lett hvilket år og måned bildet ble tatt.

Hovedmappene mine har f.eks. følgende tema; Begivenheter, Ferie, Personer, Natur, etc. Undermappene i Natur vil f.eks. være Blomster, Elv, Fjell, Hav, etc. Disse har også egne undermapper.



Det finnes også programmer som er gode på bildeorganisering. Et anerkjent gratis program er Xnviewmp. Men også Photoshop Elements har en funksjon for bildeorganisering. En fordel med et slikt program er at du kan sette søkeord på hvert enkelt bilde, slik at det skal bli lettere å finne dem frem igjen. Du kan også sette på fargekoder og rangere dem med stjerner.

Oppsummert er mitt råd - finn en struktur som gjør at du også finner igjen ett spesielt bilde om 10 år.


Vise bilder til andre
Vi mennesker er forskjellig - noen viser aldri bildene til andre mens noen viser alle bildene sine. Jeg så en gang en person som la ut 124 bilder av nordlys på en billedkritikkside, alle tatt samme kveld - litt i overkant synes jeg!

Her er ikke noe fasitsvar på hva som er rett & galt, men skulle jeg gi et råd vil det være og heller vise for få bilder enn for mange - og da kun vise dine beste! Det vil antagelig gjøre det lettere å fange oppmerksomheten til ditt publikum og få deres anerkjennelse, samtidig som de vil være mer "sulten og mottakelig " neste gang du vil vise dem bilder.

Hvordan skal du vise frem bildene dine? Vel, det finnes mange gode alternativer:

• I "gamle dager" var det mest vanlig å se på papirbilder, ofte limt inn i et fotoalbum. Det kan du fortsatt gjøre. I dag er det mulig å lage en bok der bildene dine er selve sidene i boken. CEWE fotobok er fin til dette bruk, og har vunnet mange priser.

• Print bildene og heng dem på veggen. Har du noen blinkskudd av rakkerungene dine, så kan det bli flotte julegaver som familien kan henge på sine vegger.

• Facebook og Instagram er utmerkede medium å vise dine blinkskudd

• ... eller du kan lage din egen hjemmeside. 123hjemmeside har en veldig enkelt løsning for dette

• Hva med å lage en "lysbildepresentasjon", med passende musikk. Det finnes programmer hvor dette relativt enkelt kan gjøres. Et lite tips om du velger denne metoden - ikke lag "filmen" lengre enn 10 minutter. Blir den for lang vil du fort miste interessen fra seerne.

• Og har du et blinkskudd, nøl ikke med å sende det til fotokonkurranser, som f.eks. værmeldingen på TV2. Hvem vet - kanskje din dyktighet bringer deg en ny Bergans jakke.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.