Fototips
Å fotografere på konserter er alt fra lett til vanskelig. De gode konsertbildene du til tider lar deg blende av, er antagelig tatt av profesjonelle konsertfotografer - fra "orkesterplass". Men det finnes triks som gjør at vi amatører kan heve kvaliteten på bildene i alle fall et par hakk.

Fototips 35 - hvordan ta bilder på konsert

Å fotografere på konserter er alt fra lett til vanskelig. De gode konsertbildene du til tider lar deg blende av, er antagelig tatt av profesjonelle konsertfotografer - fra "orkesterplass". Men det finnes triks som gjør at vi amatører kan heve kvaliteten på bildene i alle fall et par hakk.


1 - hvilket utstyr trenger du?
Jeg har tatt konsertbilder med alt fra iPhone 4 til speilreflekskamera av høy kvalitet. Hva du skal ta med av fotoutstyr på din neste konsert, avhenger av flere forhold. For det første, er det lov å fotografere på konserten med "profesjonelt kamera"? Om det ikke er tillat så utelukker det speilreflekskamera. Da står du tilbake med mobil eller et vanlig kompaktkamera. Enkelte konsertarrangører likestiller kompakt med mobil. Jeg tar likevel ikke sjansen på at de gjør det, og legger kameraet et sted på kroppen hvor jeg vet at vaktene ikke visiterer meg (dette er ikke en oppfordring fra meg til sivil ulydighet).

Fototips B 13 - 01 - Bruce S - 2012

Jeg stod fremme med scenen på en Spingsteen konsert, og tok dette med min iPhone4


Er du konsertens offisielle fotograf, er akkreditert eller det er tillat å ta med speilrefleks, da gjelder det å finne frem ditt beste utstyr. Spesielt vil konsertbilder tatt i mørke lokaler eller utendørs i sene kveldstimer stille krav til utstyret ditt. Blits er bannlyst, det trenger du ikke ta med. Har du et kamera med pop-up blits, sørg for at den ikke fyres av.

Ta med det beste utstyret du har, gjerne objektiver med blender f/2.8. Har du tilgang til å stå rett foran scenen kan det være lurt å ta med to kamera. Ett med vidvinkel-/normalzoom (24 - 70 mm), og ett med telezoom (70 - 200). Står du ute blant publikum er det best med kraftig tele/telezoom (100 - 400 mm).

Husk å benytte motlysblenderen på objektivene. Du kan risikere å jobbe under trange forhold, det er fort gjort at fronten av objektivet dunker borti noe - da gir motlysblenderen en god beskyttelse.

Ta vare på hørselen din - husk ørepropper! Eller noen fete øreklokker, slik den unge mannen på bildet under har.

Fototips B 13 - 02 - beskytt 1

Beskytt hørselen din, slik denne hardrockeren gjorde.


2 - hvilke innstillinger bør du benytte?
Mange konserter er i mørke lokaler, gjerne under spektakulære lysshow. Det kan være krevende å være fotograf under slike forhold. Har du "bare" et kompakt- eller mobilkamera, kan det bli vanskelig å få de helt gode bildene om du er langt fra scenen, men la ikke det hindre deg fra å forsøke. Husk, det beste kameraet er det du til enhver tid har med deg. Bildet du ser under er tatt med kompaktkamera - jeg stod ca. 10 meter fra scenekanten.

Fototips B 13 - 03

Tatt med kompaktkamera.


De neste avsnittene handler om innstilling av speilreflekskamera. Imidlertid, på mange av dagens avanserte kompaktkamera kan du også innstille en rekke funksjoner manuelt. Er du eier av et slikt kamera, vil du kunne ha nytte av det jeg skriver.

Jeg tar også utgangspunkt i at du er i mørke omgivelser med store kontraster mellom lyse og mørke områder. Under slike forhold er det manuell innstilling som vil gi deg best resultat (programhjulet settes i modus M). Benytt største (eller nest største) blender på det aktuelle objektivet. For å unngå korn og støy i bildene må du holde ISO nede. Hvor høyt du kan gå avhenger av kvaliteten på ditt kamera. Mitt kamera tåler opp til 3200 uten at bildene skjemmes veldig av uønsket støy/korn. Er det lite scenelys blir du kanskje tvunget til å sette opp ISO ytterligere for å få raskt nok lukker til at bildene ikke blir uklare. "Rask nok lukker" er også avhengig av hvordan artisten oppfører seg på scenen. Står vedkommende helt i ro, eller er det mye bevegelse? Jo lengre brennvidde, jo korte lukker må du ha. Har ditt objektiv bildestabilisator benytter du deg av den.

Fototips B 13 - 04

Lang lukker (1/30 sekund) får frem bevegelsen i Ulf Lundell sine hender.


Lysmåleren kan fort bli lurt i vanskelige lysforhold, så prøv å unngå A/Av eller S/Tv modus. Imidlertid, er du ukomfortabel med Manuell modus, setter du programhjulet i blenderprioritet (A/Av), samt bruker spot som lysmålingsmetode (denne måler lyset i rundt 2-3 graders omfang). Velg et enkelt AF punkt som du retter inn mot artistens ansikt.

Fotograferer du kun i jpeg-format, kan det være en ide å sette hvitbalansen manuelt til 2500 Kelvin. Gjør imidlertid en sjekk på de første bildene og se at de fremstår slik du ønsker. Alternativet er å stole på at kameraet fikser hvitbalansen, og sette den til AWB (automatisk hvitbalanse). Tar du bilder i raw format kan du i ettertid korrigere hvitbalansen i raw konverteren.

I flere av mine artikler sier jeg at du skal fokusere på ett og ett bilde, og ikke bare fyre løs. Når det gjelder konsertbilder tenker jeg litt annerledes. Er det en rolig konsert velger jeg gjerne å fokusere på ett og ett bilde, men er det en konsert med mye action velger jeg serieopptak (flere bilder i sekundet).

Sett på høylysvarsleren, og sjekk at ikke detaljene i artistens ansikt blir utvasket.

Er du heldig og har fått plass like foran scenen på en stor konsert, kanskje som offisiell fotograf, vær oppmerksom på at du som oftest bare får stå der de tre første sangene. Det gjelder da å kjenne sitt kamera - dette er ikke tiden for å plundre med innstillingene og lete etter hvor du finner spotmålingen eller fastsette ønsket AF-punkt. Husk å slå av hjelpelyset til autofokusen, slik at du ikke distraherer bandmedlemmene (eller irriterer de andre fotografene).

Fototips B 13 - 05 - Kjenn ditt kamera

Kjenn ditt kamera


3 - noen komposisjonstips
Komposisjon handler om hvordan du vil at bildet ditt skal se ut, herunder hva det skal inneholde av elementer. På de fleste konserter har du relativt begrenset frihet mht din egen plassering, det er ikke ofte du kan bevege deg fritt fra side til side og opp og ned i høyde. Utnytt imidlertid den frihet du har til å beveg deg, slik at ikke alle bildene dine blir helt like.

Her er noen forhold du bør vurdere å hensynta:

• En konsertscene inneholder mye utstyr. Høytalere, mikrofonstativer, vannflasker til artistene, etc. de elementer som er med i bildet bør ha til hensikt å fremheve motivet. En dominerende høytaler med noen vannflasker på toppen gjør antagelig ikke bildet bedre?

• Mikrofonstativer er "alltid" i veien, så prøv å gjøre dem til din venn, eller plasser deg slik at du ikke får dem i synsvinkelen. Dumt hvis de hele tiden kommer foran artistens ansikt.

Fototips B 13 - 06 - komposisjon

Mikrofonstativet er ofte i veien, her foran artistens ansikt


Fototips B 13 - 07

Her var jeg litt mer heldig med mikrofonstativets plassering


• Jeg hørte en konsertfotograf som sa; glem artisten, det er bakgrunnen som teller - denne kan rote det hele skikkelig til. Jeg tenker han har mye rett i den uttalelsen.

• Forsøk å fange artistens spesielle uttrykk. Fotograferer du band du kjenner, eller du har muligheten til å finne video av dem på YouTube el.l. - studer en konsert eller to, og lær deg hva de ulike bandmedlemmene gjør. Antagelig er de relativt lik i atferd fra konsert til konsert, denne forberedelsen kan gi deg flere blinkskudd.

• Utnytt scenelyset til din fordel - for å skape et mer mangfold av bilder. F.eks., ta bilder mens det rammer inn artisten, fremstår som sidelys eller som bakgrunnsbelysning. Muligens du må bevege deg for å komme i rette posisjon.

• Ikke glem å ta noen bilder av stemningen blant publikum.

• Ta bilder både i bredde- og høydeformat.

• Musikk handler om følelser, det kan være en utfordring, men forsøk å fang dette i bildene dine.

• Varier mellom ulike brennvidder for å få enda mer variasjon i porteføljen fra kvelden. Fra tett på artistens ansikt til hele scenen.

• Står du blant flere fotografer, ikke stå på samme plass hele tiden. La andre få komme til der du er, slik at alle får bilder fra ulike vinkler.

• Konsertbilder kan bli svært seerverdig i svart/hvitt. Svart/hvitt bilder kan også få en ekstra dimensjon gjennom ev. korn du har fått pga du ble tvunget til å bruke svært høy ISO.

Fototips B 13 - 08 svart hvitt

Svart/hvitt kan gjøre seg bra på konsertbilder


4 - hva er lov ikke lov?
Det er en økende trend at de store stjernene setter kraftige restriksjoner mht fotografering under deres konserter. Din ev. drøm å ta bilde av Beyoncé med ditt speilrefleks kan derfor bli vanskelig å oppleve.

De fleste konserter har fotoforbud for oss med speilrefleks, men det er likevel ikke helt umulig å få det til. Du kan f.eks. forsøke å få en direkte avtale med arrangøren eller artisten, ev plateselskapet/manageren til artisten. Mange steder i landet har man utendørs gratiskonserter, her kan det være anledning å ta bilder. Dog, arrangøren kan sette restriksjoner. Bildet under har jeg tatt på P4 sin Vinterlydkonsert.

Fototips B 13 - 09

Madcon på P4 sin Vinterlydkonsert


Gatemusikanter kan også være spennende artistmotiver. Er du heldig får du bilde av en musiker som blir verdensberømt om noen år.

Fototips B 13 - 10

Gir du en ekstra slant kan du få mye velvillighet hos en gatemusikant.


5 - tren deg på lokale band
En god mulighet til å få tatt konsertbilder er på "up & comming" band, eller på det lokale bandet som kommer sammen en gang i året for å holde konsert. Dette er også en god arena for deg til å øve deg til større oppdrag.

Dette kan være en vinn-vinn situasjon, da artister som befinner seg i starten av karrieren ofte trenger bilder de kan benytte i promoteringen av seg selv.

Fototips B 13 - 11

Lokale band kan være fin å trene seg på


6 - vis at du setter pris på artistene

Fototips B 13 - 12
Artister liker å bli satt pris på - det er vel også en av årsakene til at de har konsert. Er du fotograf på en mindre konsert, slik at du legges merke til der du knipser i vei - vis at du setter pris på det som skjer.

Jeg mener ikke at du skal hoppe opp og ned eller headbange, men smil, et anerkjennende nikk, få øyekontakt, tommelen opp, og den slags.

Det gir energi til artistene som i neste omgang kan tilfalle deg - kanskje med litt ekstra oppmerksomhet og poseringer i din retning.




7 - gjør deg selv usynlig
Ha i tankene at de andre tilstedeværende har kjøpt billett til sin favorittartist. Tenk derfor også på dem når du tar bilder. Gjør minst mulig av deg, ikke brøyt deg frem, still deg foran og sperr utsikten. Jo mindre konsert og lokaler jo mer vil du synes. På en intimkonsert med rolig musikk er det ikke du som skal ta all oppmerksomhet. Svarte nøytrale klær kan med fordel velges, dette er ikke dagen for din rosa T-skjorte.

Så, vis hensyn til andre på konserten - ikke ødelegg opplevelsen for dem!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.