Fototips
Du har muligens hørt om jpeg og raw, men er usikker på hva det er? De fleste amatørfotografer tar bilder i jpeg format, og er tilfreds med det. Men, ønsker du å få maks kvalitet på bildene dine bør du sette deg inn i hva raw kan gjøre for deg. I denne artikkelen får du en liten innføring i den raw'e verden!

Fototips 20 - bør du fotografere i jpeg eller raw

Du har muligens hørt om jpeg og raw, men er usikker på hva det er? De fleste amatørfotografer tar bilder i jpeg format, og er tilfreds med det. Men, ønsker du å få maks kvalitet på bildene dine bør du sette deg inn i hva raw kan gjøre for deg. I denne artikkelen får du en liten innføring i den raw'e verden!


Mitt første digitale kompaktkamera kjøpte jeg i 1999, og mitt første digitale speilrefleks knapt 10 år senere. I mange år fotograferte jeg kun i jpeg. Jeg hadde hørt om raw, men tenkte at det ikke var noe jeg trengte å bry meg om. Den dag i dag angrer jeg på at jeg ikke startet å fotografere i raw tidligere.

Raw filer gir betydelige bedre muligheter til å etterbehandle bilder. Det ideelle er naturligvis at du tar perfekte bilder på location. Men selv om det gjøres, vil mange av oss likevel ha behov og ønske om å gjennomføre gitte korrigeringer av bildene i ettertid. Her er raw uovertruffen jpeg. Det krever imidlertid litt utstyr og litt innsats fra deg.


1 - hvem bør bruke raw?
Er du typen som tar frem kameraet noen ganger i året, f.eks. på ferieturer og bursdager, der hensikten "kun" er å dokumentere begivenheten? I så fall er du antagelig ikke i målgruppen "du bør skifte til raw". Jpeg er mest sannsynlig det riktige formatet for deg.

Er du derimot en dedikert og engasjert hobbyfotograf, som tar frem kameraet "i tide & utide", og gjerne fotograferer hva som helst? Samt at du er over gjennomsnittlig opptatt av kvaliteten på bildet? Du har kanskje allerede et fotoprogram, eller har tenkt lenge at det skal du skaffe deg? Svarer du ja på ett eller flere av disse spørsmålene tenker jeg at du er i målgruppen. Du bør starte med å fotografere i raw allerede fra ditt neste bilde. Det er nok en liten terskel du må jobbe deg gjennom, men når det først er gjort, vil du aldri seg deg tilbake.


Fototips A - 20 - 01

Kanskje du - som meg - blir forelsket i raw?


2 - hva er raw og jpeg?
Det mest vanlige formatet å ta bilder i er jpeg. Dette er et elektronisk bildeformat, utviklet av Joint Photographic Experts Group (herav navnet JPEG). Når du fotograferer i jpeg vil bildefilen komprimeres, hvilket betyr at du mister en del data. Til hverdagslig bruk er denne type bilder mer enn god nok, og de fleste vil ikke reflektere over at bildet er komprimert. Imidlertid, jpeg bilder kan inneholde så lite bildeinformasjon at det blir synlig - og det ønsker du ikke!


Fototips A - 20 - 02A

Bilde til venstre er full jpeg kvalitet, det til høyre har lav. Legg spesielt merke til kvalitetstapet i den gule delen av blomsten, samt detaljene ("stripene") i kronbladet i den øvre delene av bildet.


Jpeg vs raw kan sammenlignes med gamle dagers "filmformat". Raw kan sidestilles med negativet fra filmrullen, mens jpeg er papirbildet.

Du kan innstille kvaliteten på jpeg bildene på de fleste kamera, typisk skala er stor, medium og liten. Mitt tips er at du alltid benytter best mulig kvalitet. Bildet du ser over er et eksempel på hva som kan skje med bildet dersom du fotograferer på laveste kvalitet.

Jpeg er i utgangspunktet uavhengig av hvilke kameramerke du har (Canon, Nikon, Olympus, etc.). Kameraprodusenter har definert sin egen stil mht hvordan jpeg bildene skal behandles. I denne behandlingsprosessen bearbeides bildefilen, og gitte data fjernes (for at filen skal bli mindre). Dette er data som påvirker f.eks. toneomfang, kontrast og fargemetning. Et jpeg bilde er "ferdig behandlet" i det øyeblikket du har tatt det, og trenger ikke bearbeides videre i et fotoprogram.

I en raw fil fjernes ingen data, her får du med all informasjon kameraet (sensoren) har klart å samle inn. En veldig synlig forskjell på et jpeg bilde vs det samme bilde i raw, er størrelsen på filen. Dersom et gitt jpeg bilde er rundt 4 MB, kan et raw bilde av samme motiv være 20 MB, altså 5 ganger større. Det fyller opp harddisk og minnekort fortere, men la ikke det være til hinder for å fotografere i raw. Kjøpe i stedet en ekstra harddisk og minnekort.


Fototips A - 20 - 02B

Jeg velger å fotografere både i jpeg og raw. Dette kan du innstille i kameraets meny


Når du tar bilder i raw, krever det at du behandler dem i et fotoprogram. Dette er nok den største bøygen for mange. Du kan f.eks. ikke legge raw filer direkte ut på facebook, de må først konverteres til et annet format, f.eks. jpeg. Navnet på raw filene er ulik fra de ulike produsentene. Canon sin betegnelse er CR2, Nikon sin NEF, Panasonic RAW, Samsung DNG, mens Olympus har kalt sitt format ORF.

Enkelt sagt ...
• et jpeg bilde prosesseres ferdig i kameraet, mens et raw bilde krever etterbehandling i et fotoprogram. Det være seg innen områder som toneomfang, skygger vs høylys, fargemetning, skarphet, mm.
• dvs. at i raw bestemmer du 100 % hvordan det endelige bildet skal se ut, mens det er kameraprodusenten som bestemmer ved jpeg.


3 - hva trenger du av utstyr?
Du trenger naturligvis et kamera som kan ta bilder i raw. Alle speilrefleks (DSLR) og speilløse systemkamera (CSC) kan det. Også mange kompaktkamera har denne muligheten, samt enkelte mobilkamera.

Dernest trenger du en såkalt raw-konverter, dvs. et program der du kan behandle dine raw filer. Har du et av Adobe sin fotoprogrammer (f.eks. Photoshop Elements eller Lightroom), eller Google sitt gratisprogram Picasa, har du det du trenger.


Fototips A - 20 - 03

Skal du arbeide med raw-filer trenger du et fotoprogram ...


Tar du mye bilder, og alltid i raw, vil du antagelig trenge ekstra lagringsplass (minnekort og harddisk), da raw filer fyller opp raskere enn jpeg.


4 - hva er fordelene med raw vs jpeg?
Det å fotografere i raw handler primært om kvalitet og kontroll. Et jpeg bilde blir som nevnt behandlet i og av kameraet. Der inngås "kompromisser" mht hvordan bilde skal fremstå, valg som du kanskje er uenig i. Kameraet vet jo ikke hva du ønsker å vektlegge av kvalitative justeringer i et gitt motiv.

Når du fotograferer i raw, må du riktignok sette deg ned å behandle bildet i et fotoprogram, men den ubetingede store fordel er at du får bildet akkurat slik du ønsker. F.eks. kan du i en raw fil hente frem detaljer i både høylys og skyggepartier, detaljer som ikke vil være tilstede i et jpeg bilde.

Bildene under illustrerer dette. Motivet er av den vanskelige sorten for et kamera, med svært stor avstand mellom lys og skygge. Det første bildet er i jpeg format, legg merke til at det lyse blir veldig lyst, og i det mørke ser du ingen detaljer. Raw-utgaven av det samme motivet lar meg hente frem detaljer i skyggene, samtidig som det er mulig å dempe de overeksponerte skyene litt - slik at det blir en bedre balanse i bildet.


Fototips A - 20 - 04A

Dette er et jpeg bilde av et vanskelig motiv med store kontraster

Fototips A - 20 - 04B

Det samme motiv i raw. Se bl.a. forskjellen i detaljene i skyggepartiene i bildet


Når du åpner et raw bilde i ditt fotoprogram vil du få opp svært mange justeringsmuligheter, her er det lett å gå seg vill - i alle fall følelsen av det. Har du et av Adobe sine programmer (av relativt nyere dato), har du en fordel. Adobe har nemlig plassert glideknappene i den rekkefølge de mener du bør benytte dem - smart og enkelt!

Adobe mener således at du skal starte med å justere hvitbalansen (white balance), deretter lyseksponeringen (exposure), kontrast (contrast), høylysene (highlights), skyggepartiene (shadows), svart (black), hvit (white), klarhet (clarity) og til slutt fargemetning (vibrance og saturation).

Etter det er gjort kan du foreta en rekke andre tilpasninger, som å redusere støy, gjøre bildene skarpere, lage svart/hvitt bilder eller redusere/forsterke gitte farger, rette skjeve linjer - både horisontalt og vertikalt, redusere eller legge til vignettering, etc.

En del av de nevnte endringer kan du også foreta på jpeg bilder. Det kan bli vellykket, men ofte vil du oppleve at bildefilen ikke har nok informasjon til å utføre de tilpasninger du ønsker. Den informasjonen ble av kameraet ansett som overflødig når bildet ble prosessert, og ble fjernet. I et raw bilde har du all data tilgjengelig, og således mye større mulighet til å få bildet akkurat slik du ønsker. F.eks., bommer du på hvitbalansen, kan den 100 % korrigeres i ettertid.


Fototips A - 20 - 04C

Her ble kameraet lurt av lysets fargetemperatur i rommet. Jpeg-bildet ble kjøligere enn ønskelig, dette lot seg enkelt korrigere i raw filen i ettertid.


Merk deg at hver gang du åpner ett jpeg bilde, gjør endringer på det og igjen lagrer det, mister du litt av kvaliteten i bildet. Gjør du dette en eller to ganger er det antagelig uten synlige tap, men gjør du det mange ganger kan det begynne å bli merkbart.


5 - når bør du fotografere raw, og når bør du ikke?
Jeg velger i de fleste tilfeller å fotografere både i jpeg og raw - da med høyeste oppløsning i begge formater. Selv om jeg kun skal ta noen enkle bilder for å dokumentere "ett eller annet", tar jeg bilder i raw. Jeg har erfart at blinkskudd kan oppstå når som helst - og når du minst venter det. I de tilfeller det skjer ønsker jeg å ha tilgang til best mulig kvalitet i bildefilen, da trenger jeg raw.

Men det er langt i fra slik at jeg behandler alle raw bildene på en PC i ettertid. Jeg er typen som kun etterbehandler de bildene jeg er ekstra fornøyd med, herunder bilder jeg skal bruke til "ett eller annet". Noen fotoprogrammer lar deg bearbeide flere raw-filer samtidig, her kan du spare mye tid. Lightroom er meget godt egnet til det. Dersom jeg er 100 % sikker på at gitte bilder aldri skal benyttes til annet enn å "dokumentere" noe (og kvaliteten i bildet er underordnet), sletter jeg ofte raw-filene, slik at de ikke fyller opp harddisken.

Fordelene med jpeg er flere. Det er tidsbesparende og du kan umiddelbart levere bildene fra deg til andre eller legge dem ut på facebook. Jpeg bildet som ditt kamera lager er i de fleste tilfeller mer enn godt nok for de fleste. Etterarbeidet som en raw fil krever sparer du derfor. Tar du serieopptak, der du fyrer av mange bilder i sekundet - over flere sekunder, kan det være en fordel å velge jpeg. Bufferen kan raskt fylles opp (dette er steget før bildet sendes til minnekortet), og store raw filer kan medvirke til at du mister blinkskudd. Dette er imidlertid et avtagende problem, da kameraene stadig blir bedre også innen dette området. Dernest, har du liten plass på enten minnekort eller harddisk, kan det være smart å velge jpeg. Dog, det smarteste er kanskje å sørge for at du alltid har tilstrekkelig lagringsplass - også til store raw-filer:-)



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.