Fototips
Å fremstille gitte motiver i svart/hvitt kan gi en ekstra dimensjon til motivet og bildet. Selv om farger dominerer fotoverden, bør du noen ganger vurdere å bevege deg inn i den monokrome sfæren. Men ikke alle motiver kler dette like godt. I denne artikkelen får du tips om hvordan du kan lage gode svart/hvitt bilder.

Fototips 37 - hvordan ta svart/hvitt bilder

Å fremstille gitte motiver i svart/hvitt kan gi en ekstra dimensjon til motivet og bildet. Selv om farger dominerer fotoverden, bør du noen ganger vurdere å bevege deg inn i den monokrome sfæren. Men ikke alle motiver kler dette like godt. I denne artikkelen får du tips om hvordan du kan lage gode svart/hvitt bilder.


Selv om det er over 100 år siden den første fargefilmen så dagens lys, har svart/hvitt fotografering aldri helt gått av moten. I den analoge filmverden måtte vi kjøpe egne svart/hvitt filmer, i den digitale tidsalderen er det betydelig enklere å fremstille denne type bilder.

Mange som har tatt fotokurs har opplevd at kursholder ga svart/hvitt fotografering mye oppmerksomhet. Det var nok ikke tilfeldig. Svart/hvitt fotografering avslører lettere feil i eksponeringen, samtidig som du "tvinges" til å bli mer bevisst kontraster, lys/skygge, former, struktur og toneomfang på en annen måte enn ved fargefotografering. Svart/hvitt fotografering er derfor en veldig god treningsarena for deg som ønsker å bli en bedre fotograf.

Det er noe tidløst over svart/hvitt bilder, samtidig som det gir en annen opplevelse enn bilder i farger - selv om motivet er likt. Mange foretrekker å ha svart/hvitt bilder på veggen fremfor fargebilder. Kanskje fordi denne type bilder har "større tidsvarighet" og ikke stjeler så mye oppmerksomhet? Jeg selv bruker ofte mer tid på å betrakte et svart/hvitt bilde, enn et i farger. Det kan selvfølgelig være fordi jeg liker svart/hvitt bilder bedre, og/eller at jeg finner denne type bilder mer spennende, mystisk, tiltrekkende, følelsesmessig utfordrende, etc.

Fototips B 15 - 01 - abstrakt

Svart/hvitt kan noen ganger gjøre abstrakte motiver mer spennende.


1 - hvilket utstyr trenger du
Du trenger ikke en spesiell type fotoutstyr for å begynne med svart/hvitt fotografering. Alle typer kamera kan benyttes (fra mobil til speilrefleks), det samme kan alle typer objektiver.

Det er imidlertid en fordel om du har et kamera som kan ta bilder i svart/hvitt direkte (se lengre nede om hvorfor), noe de fleste av dagens moderne kamera kan - også mobilkamera (gjerne vha en app).

Dersom ditt kamera ikke kan ta bilder i svart/hvitt, kan du i ettertid endre bildet i et fotoprogram. Har du ikke et slikt fotoprogram kan du enten kjøpe et (Photoshop Elements er det mest populære), eller du kan laste ned et gratis fra nettet (Picasa er et godt alternativ).

Ekstrautstyr som kan være nyttig for den engasjerte svart/hvitt fotograf er et sett med ulike filtre. Som gråfilter og graduert gråfilter. Disse bidrar til at du kan få lengre lukkertid enn hva tilstedeværende lysforhold tillater, og er spesielt anvendelig innen naturfotografering. Her kan du lese mer om filtre.


2 - innstillinger på ditt kamera
Det er nyttig om ditt kamera kan ta svart/hvitt bilder "der & da". Sjekk din brukermanual for å finne ut hvordan du ev. gjør dette (senere skal jeg si noe mer om hvorfor dette er smart).

Har du speilrefleks av relativt nyere dato, har du antagelig også mulighet for å innstille andre funksjoner som positivt kan påvirke bildet, typisk er justering av skarphet, kontrast og toneomfang. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan det gjøres.

Tar du "kun" bilder i jpeg format, vær da oppmerksom på at du ikke kan få fargene tilbake dersom du fotograferer direkte i svart/hvitt. Tar du imidlertid bilder i raw, vil du ikke miste noen data, verken farger eller om du justerer de andre nevnte innstillinger (kontrast, toneomfang, etc.).

Er du mer en gjennomsnittlig interessert i fotografering, opptatt av maks kvalitet i et bilde samt liker å redigere bilder i et fotoprogram, start med å fotografere i raw allerede fra ditt neste "knips".


3 - komposisjon
Ønsker du å skape gode bilder er det en fordel å kjenne til komposisjonsteknikker. Jeg anbefaler at du bruker noe tid på å lære deg de viktigste teknikkene, dette vil garantert gi dine bilder et løft.

Mange av de teknikker som gjelder ved fargefotografering, vil også være aktuelle innen svart/hvitt. Det er imidlertid gitte dimensjoner som kan være viktigere å fokusere på i den monokrome verden, som mønstre, former, figurer, kontrast, struktur og linjer.

Et tips (kanskje det viktigste av dem alle) er å holde det enkelt. Ikke ta med for mange elementer i dine svart/hvitt bilder. Forsøk å holde det rent og enkelt, slik at sansene til betrakteren ikke må arbeide med for mange inntrykk. At fargene er trukket ut, gjør at du må tenke litt annerledes når du skaper dine bilder.

Fototips B 15 - 03 - komposisjon

Tenk komposisjon når du fotograferer.


4 - tenk i svart/hvitt - ta bilder i svart/hvitt
En fin måte å trene opp "øyne og sinn" til å tenke svart/hvitt, er å eksponere bildene direkte i dette formatet. Innstil kameraet slik at du "der & da" på location tar bilder i svart/hvitt - og ikke venter med å lage dem på din PC i ettertid.

Fototips B 15 - 04 - svhv direkte

Det er nyttig om ditt kamera kan ta svart/hvitt bilder "der & da".


Dette enkle men virkningsfull trikset tvinger deg til å se verden med monokrome briller. F.eks. vil du på din vandring rundt i byen lære deg å "se" uten å se farger. Du trener deg til å finne motiver som gjør seg godt i svart/hvitt, og du tvinger deg selv til å se etter kontraster, mønstre, tekstur, former, og gjerne enkle og tiltrekkende motiver. Dette høres kanskje merkelig ut, men tro meg, det er stor forskjell å være på "svart/hvitt vs vanlig fototur". Prøv, så ser du at det virker!

Forsøk også å endre bildestil i kameraet underveis (ref. det jeg skrev tidligere). Tenk over om et gitt motiv gjør seg bedre med f.eks. økt kontrast eller toneomfang. Still inn kameraet og ta noen testbilder. Det koster deg ikke annet en litt tid.

Men vær obs! Dersom du kun benytter jpeg, er det som nevnt ikke mulig å få tilbake hverken farger eller annet du har innstilt i etterkant. For øvrig har Leica produsert et kamera som kun tar bilder i svart/hvitt. Det sier litt om hvor sterkt svart/hvitt fotografering står i dag.


5 - eksempler på motiver som gjør seg godt i svart/hvitt
Hva som passer å fremstille i svart/hvitt variere med flere forhold. Tipsene du her får er nettopp tips, og ikke forsøk på fasitsvar. Imidlertid gir det et greit utgangspunkt for deg som ønsker å trene på sjangeren.

Som nevnt står kontraster sentralt, da både sterke og svake. Et typisk bilde med svake kontraster kan være et motiv av et skogstjern, der disen ligger tett over vannet. Et slikt bilde kan gi følelse av ro, kanskje litt mystikk og undring.

Et bilde med sterke kontraster kan være ulike fjellformasjoner, gjerne mot en "blå himmel" med hvite skyer. Et slikt bilde setter i gang andre følelser hos betrakteren enn det forrige eksempelet. Her er det røffe landskapet med å sette agendaen, tøffe fjell å bestige, mer maskulin karakter, utfordrende, pulsen øker, majestetisk, etc. Ansel Adams er mesteren over alle mestre innen denne sjangeren, ta en titt på hans bilder og finn inspirasjon til å skape dine egne.

Fototips B 15 - 05 A - kontrast

Fjell, mot blå himmel og hvite skyer gir store kontraster.


Andre motiver som kan egne seg i svart/hvitt er ...

• Bilder av mennesker gjør seg ofte godt i svart/hvitt, både vanlige portretter, akt og street photos, samt high key og low key.

• Naturmotiver på dager der tåken ligger lavt. Pass imidlertid på at du ikke får for mye "rot og forstyrrende elementer" med i bildet.

• Arkitektur med mønstre, linjer og spennende former.

• Minimalistisk landskap, kanskje et bilde av horisonten med flotte steiner (eller noe annet) liggende på stranden som forgrunn

• Gjenskap gamle dager, som f.eks. en gammel steinbro over en elv, en gammel skigard eller steingjerde, en port eller et ensomt hus i skogen, mm. Denne type motiv kan også kle sepiatoning, som er en annen variant av monokrome bilder.

• Landskapsbilder som inkluderer blå himmel med hvite skydotter. Spesielt dersom du benytter et rød- eller oransjefilter på objektivet (disse filtrene øker kontrastene betydelige). Merk at denne filtereffekten også kan fremstilles i et fotoprogram.

• Mørke dramatiske skyer som beveger seg hurtig over himmelen. Sett kamera på stativ og innstil til lang lukkertid (her kan gråfilter være nyttig å bruke)

• Svart/hvit passer også utmerket til en bildeserie. F.eks. tre bilder som sammen forteller en historie - som du kanskje vil ha hengende på veggen.


Fototips B 15 - 05 B - filter

En rødfilter gjør den blå himmelen mørk - en effekt som også kan fremstilles i et fotoprogram.


Dette er kun noen eksempler, bruk litt tid på å tenke ut dine egne. Trenger du mer inspirasjon er nettet en utømmelig kilde. Her er to eksempler på dedikerte svart/hvitt fotografer, Gary Wagner og Cole Thompson, der du kan finne inspirasjon.


6 - eksempler på motiver som ikke egner seg i svart/hvitt
Naturligvis kan alle motiver fotograferes i svart/hvitt, og uansett motiv kan denne type bilder bli flotte - under gitte omstendigheter. Det er imidlertid noen motiver som kanskje bør forbli i farger, nettopp fordi fargene er det sentrale for opplevelsen av situasjonen og bildet.

Et nærliggende eksempel er solnedgang. Alle har latt seg forføre av en vakker solnedgang og den varme følelsen dette kan gi. Mange vil ha problemer med at en solnedgang skal fremstilles i svart/hvitt - men det er ikke dermed sagt at det ikke lar seg gjøre. Likeså vil en flott blomstereng, eller en fargerik bukett også kunne falle igjennom i svart/hvitt fremstilling.

Bildene under illustrerer noe av årsaken til at glød og sjarme forsvinner i denne type motiver. Gitte farger fremstilles helt likt i svart/hvitt, og går helt inn i hverandre. Kontrastomfanget "spises opp".


Fototips B 15 - 06 B - paprika

... her ser du hva som skjer med grønn, røde og en gul paprika - det er vanskelig å skille dem fra hverandre.



Fototips B 15 - 06 A - fargesirkelen

Fargesirkelen viser hvordan fargene faller sammen ved konvertering til sv/hv.


Men som sagt, det finnes ikke fasitsvar. Selv om farger ofte er hovedingrediensen i en solnedgang, kan mangel på farger forsterke f.eks. dramatikken i skyformasjonene, og på den måten gi et spennende bilde. Her er det bare å eksperimentere!


7 - høy ISO
For å unngå synlig støy og korn i bildene dine har du kanskje hørt at ISO verdien bør holdes så lav som mulig. Dette er et godt råd du bør etterstrebe å følge det meste av tiden. Men ingen regel uten unntak.

Noen svart/hvitt motiver kan få et ekstra løft dersom bildet fremstilles kornete. Forsøk ut teknikken på ulike motiver, for å se hva du selv kan få ut av det. Still ISO på maks (ofte 3200, men noen kamera går enda høyere, til 6400, 12800, etc.). "Korneffekten" blir mer tydelig om du tar bilder i mørke omgivelser, f.eks. om kvelden eller på en uværsdag. Personlig synes jeg denne effekten kan passe fint å kombinere med motiver som har store kontraster, f.eks. i et portrettfoto av en eldre mann der huden i ansiktet tilsier at dette er en person som har levd lenge og jobbet hardt.

Fototips B 15 - 07 - skog

Noen ganger er støy i bildet ønskelig.


8 - etterbehandling - konvertering til svart/hvitt
Det er enkelt å lage svart/hvitt bilder i et redigeringsprogram, det kreves kun ett trykk på "svart/hvitt ikonet". Vil du selv styre konverteringsprosessen fra farge til svart/hvitt, lar det seg også gjøre. Fordelen med selv å ta kontrollen er at du bestemme styrken i de ulike "fargene", kontrast, mm. Jeg går ikke inn på hvordan det gjøres, men du finner med stor sannsynlighet det du leter etter på YouTube.

Under finner du tre eksempler på hva du kan gjøre av redigering i et fotoprogram, det handler om varianter av svart/hvitt bilder og mulighetene for å trekke ut farger.

Fototips B 15 - 08 A - monokrom

Et monokromatisk bilde trenger ikke bare være svart/hvitt.


Fototips B 15 - 08 B - banan

Det er morsomt å leke med svart/hvitt og farger i samme bilde.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.