Fototips
Det er en jungel av objektiver der ute - Canon alene har oppunder 70 ulike varianter. Hvilket objektiv du skal velge avhenger av hva du ønsker å ta bilde av. De enkelte "objektivgrupper" dekker ulike behov. I denne artikkelen gir jeg en oversikt på hvilke muligheter som finnes.

Fototips 18 - hvilke objektiv bør jeg bruke?

Det er en jungel av objektiver der ute - Canon alene har oppunder 70 ulike varianter. Hvilket objektiv du skal velge avhenger av hva du ønsker å ta bilde av. De enkelte "objektivgrupper" dekker ulike behov. I denne artikkelen får du en oversikt på hvilke muligheter som finnes.


Fototips A - 18 - Objekitv Canon

Canon har rundt 70 ulike objektiver


En enkel inndeling av objektiver er å kategorisere dem i vidvinkel, normalobjektiv og tele (kort og lang). I tillegg finnes en rekke ulike spesialobjektiver, som f.eks. makro, tilt/shift, fisheye og lensbaby.


Når du går til anskaffelse av et nytt objektiv må du ta stilling til om du skal kjøpe fast brennvidde (f.eks. 50 mm) eller om et zoomobjektiv er mer passende til ditt behov (f.eks. 24 - 70 mm). Dernest, skal du kjøpe originalt eller uoriginalt, nytt eller brukt, og hvor viktig er stor blenderåpning for deg? Betyr antall lameller noe eller det at objektivet har bildestabilisator? Og til slutt, hva er budsjettet ditt? Pris gjenspeiler i de aller fleste tilfeller også kvaliteten på objektivet.

Det er mange spørsmål å ta stiling til - jeg håper jeg rydder opp i noen av dem i denne artikkelen.


1 - La oss starte med det objektiv du allerede har ...
... dekker det behovet ditt? Du har kanskje det kit-objektivet som fulgte med kameraet når du kjøpte det, som gjerne er 18 - 55 mm zoom objektiv. Det er ikke uten grunn at nettopp dette objektivet er det som følger med, da det dekker et populært zoomområde. En annen grunn er at objektivet er relativt rimelig, hvilket gir en gunstig pris på kit-pakken.

Kvalitetsmessig er dette objektivet godt nok for de fleste, men krever du høyere kvalitet og bedre funksjonalitet må du opp i prisklasse. Er du helt fersk innen foto, vil mitt råd være å bli godt kjent med det objektiv du allerede har - test det ut i ulike situasjoner - før du ev beslutter om du trenger å gå til innkjøp av noe nytt.


2 - Hva er ditt behov?
Noen av oss er skrudd sammen slik at vi bare må ha et nytt objektiv, uavhengig av om behovet er tilstede eller ikke. Andre er mer fornuftig, og gjør en grundig behovsanalyse før de bruker tusenvis av kroner på et nytt objektiv.

Behovet knyttes gjerne opp mot interesser. Hva liker du å ta bilder av (sport, blomster, natur, mennesker, stjernehimmelen, etc.) og hvor ønsker du å utvikle deg? Interesse for kvalitet vil også kunne gi føringer. Er det viktig for deg at objektivet har rask autofokus, stor blender og høy kvalitet på linseelementene - i så tilfelle må du være innstilt på å avsette noe (mye?) mer penger. Prisen på objektiv kan imidlertid være alt fra "veldig billig til veeeldig dyrt" - fra noen hundrelapper (brukt) til mange titusen.


I de følgende tipsene (fra 4 - 15) gir jeg deg en innsikt i hva de ulike objektivtyper dekker av behov knyttet til motivvalg, mens tipsene 16 - 21 knytter jeg opp mot ulike kvalitetselementer.


3 - beskjæringsfaktor (crop-faktor)
Profesjonelle speilreflekskamera har en bildesensor som betegnes "fullformat" (sensorens størrelse er 24 x 36 mm), eksempler på denne type kamera er Canon 1D og Nikon D3. De fleste fotoamatører har imidlertid et kamera med bildesensor med "beskjæringsfaktor" (crop-faktor). Tabellen under viser beskjæringsfaktoren fra ulike kameraprodusenter.

Canon - 1,6 x
Nikon - 1,5 x
Olympus - 2,0 x
Panasonic - 2,0 x
Pentax - 1,5 x
Samsung - 1,5 x
Sony - 1,5 x

Eksempelvis - har du et Canon 550D, vil et objektiv med brennvidde på 18 - 55 mm i realiteten være et objektiv med brennvidde 27 - 88 mm (regnestykke er 18 mm x crop-faktor 1,6 = 27 mm).

Skal du ha fullt utbytte av de neste fire tipsene i denne artikkelen er det nyttig at du har med deg dette i minnet. Har du et objektiv med brennvidde 18 - 55 mm, viser tallene at det går fra en kraftig vidvinkel (18 mm) til et normalobjektiv (55 mm). Men, tar vi hensyn til crop-faktoren endrer det seg fra en moderat vidvinkel (27 mm) til en kort tele (88 mm). Da ulik brennvidde har ulik funksjon og virkeområde, vil det være nyttig for deg å ha kjennskap til hvilke betydning beskjæringsfaktoren har for brennvidden.


I de tre neste tipsene tar jeg utgangspunkt i at du har et "vanlig speilrefleks" med crop-faktor.


4 - Vidvinkel
Et vidvinkelobjektiv tar mer med i bildet - hvor mye mer bestemmes av brennvidden. Et vidvinkelobjektiv er i utgangspunktet alt som har brennvidde mindre enn et normalobjektiv. Har du et "vanlig Canon speilrefleks" (crop-faktor 1,6x) betyr det at et objektiv med brennvidde under 30 mm er vidvinkel. Med et vidvinkel er det mulig å oppnå en svært stor skarphetsdybde, dvs. at både det som er helt nært og det som er langt i fra fremstår som skarpt. Det betyr også at vidvinkelobjektiver har en svært kort nærhetsgrensen - som gir spennende muligheter!

Svakheten til denne type objektiver er den perspektivforskyvning som kan oppstå i objektene i motivet, kalt fortegning på fotospråket. F.eks. kan rette linjer bøyes den ene eller andre veien (gjengi en pute- og tønneform). Jo kraftigere vidvinkelen er, jo mer gjør dette fenomenet seg gjeldene. Se eksempel i bildet under


Fototips A - 18 - Fortegning

De rette linjene bøyes utover i ytterste billedkant - typisk fenomen ved bruk av vidvinkel


En annen utfordring er mørke hjørner på bildet, kalt "vignetering". Spesielt kan dette fremkomme ved stor blenderåpning. Blender du ned et par trinn kan du fjerne problemet helt.

Et vidvinkelobjektiv egner seg utmerket til landskapsfotografering, samt arkitektur, reportasje, interiør/innredning, sport og action. Jeg ville vært forsiktig med og brukt det til portrettfoto, da det kan forvrenge ansiktet til en person ganske kraftig.

Ønsker du å gå til anskaffelse av et vidvinkelobjektiv, vil et zoomobjektiv i området 10 - 22 mm være et utmerket valg for den glade amatør.


5 - Normalobjektiv
Normalobjektiv (også kalt standardobjektiv) tilsvarer omtrent samme synsvinkel som det øynene våre oppfatter. Brennvidden på et normalobjektiv er rundt 30 mm for et kamera med crop-faktor 1,6. Det finnes fotografer som kun tar bilder med dette objektivet, hvilket har sin bakgrunn i at dette gir minst forvrengning av virkeligheten.

Av alle enkeltstående objektiv med fast brennvidde er nok normalobjektivet det mest anvendelige. Det kan brukes til det meste: feriebilder, bryllup, portrett, reportasje, sport, etc. Det er relativt få motiver du ikke kan anvende det til.

Med 99,9 % sannsynlighet har du allerede denne brennvidden i det objektivet du fikk med kameraet når du kjøpte det. Er det da noen grunn for å kjøpe et nytt? Det kommer naturligvis an på behovet ditt, men antageligvis har du et behov som du kanskje ikke kjenner til. Du ønsker deg nemlig et objektiv med stor blenderåpning, som du kan benytte til å ta bilder i dårlig belysning og til å sløre ut bakgrunnen f.eks. når du tar portrettfoto. Da et objektiv med fast brennvidde er billigere å produsere enn et zoomobjektiv, så er det mulig å få et til noenlunde rimelig pris.

Et alternativ til å kjøpe et normalobjektiv med stor blender, er i stedet å gå til innkjøp av en kort tele. Både Canon og Nikon har en 50 mm med en grei kvalitet til en veldig god pris. Canon sin koster rundt kr. 700, mens Nikon koster knapt 1000-lappen mer.


6 - Teleobjektiv
Et teleobjektiv fungerer omtrent som en kikkert, du trekker motivet nærmere deg. En tele er et objektiv som har lengre brennvidde enn et normalobjektiv. Det kan deles inn i kort, vanlig og langt teleobjektiv (se illustrasjonen under).

Fototips A - 18 - Sammenlign - 750



På samme måte som at et vidvinkelobjektiv gir perspektivforskyvning, så vil et teleobjektiv også kunne endre perspektivet i bildet. Og desto lengre tele, jo mer synlig forandring. Den mest åpenbare er at et teleobjektiv trekker objekter som ikke står på linje nærmere hverandre (ref. bildene av endene her). Dette kan gå utover troverdighet og seerkvalitet på et bilde, men det kan også fremheve et motiv dersom du som fotograf er bevisst bruken av det. Et eksempel på dette er ved portrettfotografering av en person med lang nese - bruk av tele vil "trekke den noe sammen" (i den grad det er ønskelig).

I tips 4 skrev jeg at et vidvinkelobjektiv har en svært stor dybdeskarphet - det motsatte er gjeldende for et teleobjektiv. Det vil for eksempel si at bakgrunnen sløres fortere ut. Noe du kan benytte bevisst for å fremheve hovedmotivet.

Et teleobjektiv egner seg utmerket til portrettfotografering (kort tele), uforstyrret kunne ta bilder av barn som leker, eller hunder og katter i lek, konserter, naturfotografering, sport og ville dyr. Kan også være fint å ha med på ferie, men jeg ville nok ikke tatt det med rundt i Paris sine gater som eneste objektiv.



Tipsene om hva de ulike objektivtypene egner seg til, må kun sees på som retningsgivende. Mitt "fasitsvar" er at alle objektiver kan i utgangspunktet brukes til alt - så fremt du er bevisst på hvilke effekt du ønsker å oppnå. F.eks., har du et kraftig vidvinkelobjektiv, så kan du få et morsomt effekt ved å ta et skikkelig nærbilde av en person. Er derimot hensikten å ta et pent bilde av vedkommende, er ikke vidvinkel det rette objektivet. Se for øvrig eksempel her.

Under ser du en bildeserie der jeg har benyttet ulik brennvidde (16 - 1300 mm) fra samme ståsted


Fototips A - 18 - Objektiver 1 Fløyen



Fototips A - 18 - Objektiver 2 Fløyen

'


7 - Telekonverter
En telekonverter (for Canon betegnes det Extender) benyttes gjerne sammen med et teleobjektiv. Denne vil forlenge et objektivs brennvidde. F.eks., har du en 200 mm, så vil en 2x telekonverter gi deg 400 mm. Dette er en relativt rimelig måte å få "et ekstra" objektiv. En telekonverter plasseres mellom kamera og objektivet.

Men, merk at en konverter vil/kan gi kvalitetstap i et bilde, samt at du "mister noen blendertrinn". Jeg har også opplevd at man kan miste autofokusen, og må ty til manuell fokusering.

Skal du kjøpe telekonverter, ta med både kamera og ditt teleobjektiv til fotobutikken, slik at du er sikker på at du får det du ønsker, og at utstyret fungerer sammen.


8 - Makroobjektiv
Kanskje det vanligste av "spesialobjektivene". Et makroobjektiv tillater deg å ta nærbilder av små gjenstander. De aller fleste gir deg forholdet 1:1, dvs. at gjenstanden gjengis like stor på billedbrikken som det den er i virkeligheten.

Et makroobjektiv produseres i flere brennvidder, de vanligste er 50, 60, 90, 100/105, 150 og 180 mm. Objektiver med lengst brennvidde egner seg best dersom du ønsker å ta bilder av innsekter - disse gir deg litt bedre arbeidsavstand. Om ikke innsekter er "din greie" så kan f.eks. en 60 mm være et godt alternativ. Både Canon og Nikon har en 60 mm med blender f/2.8 - dette er også veldig gode portrettobjektiver.

Ønsker du å komme enda tettere på dine motiv kan dette bl.a. løses ved å gå til anskaffelse av mellomringer. Mellomringer plassers mellom kamera og objektivet, og gjør at du kan fokusere på kortere avstand enn objektivet i utgangspunktet er bygget for. Du kan f.eks. kjøpe Kooka sitt mellomringsett til rundt 1000-lappen. Et slik mellomringsett kan for øvrig også brukes på andre objektiver enn bare makroobjektiv.


Fototips A - 18 - Macro - sammenligning



9 - Fisheye
Fisheye er kanskje det morsomste av alle spesialobjektiver - i alle fall i noen måneder. Fisheye er et veldig spesielt objektiv, som i stor grad forvrenger virkeligheten. Det dekker inntil 180 graders synsvinkel, hvilket betyr at har du litt for stor mage, så kommer den med på bildet når du fotograferer... Har du anledning å komme veldig tatt innpå idrettsutøver av ulike slag (en skater, en lengdehopper, mm) gir fisheye deg mange muligheter.

Bruk til din fordel den enorme dybdeskarpheten dette objektivet har, herunder nærgrense på bare noen centimeter. Test ut dybdeskarpheten ved å ta bilde av en person ovenfra og ned (personen må se opp), alt fra øynene til bena blir skarpt - og hodet blir kjempestort, og føttene små.


Fototips A - 18 - Fisheye

Fisheye kan dekke inntil 180 graders synsvinkel - dette er bilde av en husvegg


Anvendeligheten er noe begrenset, og du kan nok relativt fort bli lei de runde bildene et sirkulert fisheye objektiv gir, således er det ikke det første objektivet jeg ville anbefalt deg. Men er du nysgjerrig på å forsøke det, sjekk ut mitt tips 15.


10 - Tilt/Shift
Nok et spesialobjektiv som ikke er vanlig å finne i amatørens fotobag. Kort fortalt er dette et objektiv som tillater deg å forskyve bildeflaten i fht bildebrikken. Dette gir en del muligheter du ikke kan få av et vanlig objektiv. Denne funksjonaliteten gjør objektivet veldig anvendelig innen f.eks. arkitekturfotografering.

"Shift-funksjonen" gir deg bl.a. muligheten til å rette opp "fallende linjer" (konvergerende linjer), som oppstår når du f.eks. står under en bygning og tar bildet oppover. "Tilt-funksjonen" i objektivet lar deg tilpasse og justere hva som er i fokus i motivet ("skraphetsplanet") - da i ulike retninger og på en helt annen måte enn vanlig dybdeskarphet på et normalt objektiv. Du kan bl.a. skape bilder som er skarp fra begynnelse til slutt. En morsom effekt du kan oppnå vha Tilt-funksjonen er den "leketøyseffekt" (miniatyrbildet) du ser i bildet under. Imidlertid, den samme effekten kan også lages i et fotoprogram (f.eks. Photoshop Elements).


Fototips A - 18 - toy effect

Ser litt ut som små lekehus


11 - Lensbaby
Lensbaby er en produsent av litt "alternativt" fotoutstyr. Et av deres produkter er et lite belglignende objektiv, som gir et begrenset område med skarphet i bildet, mens resten er veldig uskarpt. Du kan skape veldig kreative bilder vha dette, men det krever litt trening før bildet "sitter".


Fototips A - 18 - Lensbaby

Lensebaby sine objektiver gir annerledes effekter


12 - Fast brennvidde vs. zoom
"Det evige spørsmålet" for en fotograf! Skal jeg kjøpe fast brennvidde eller gå for en zoom? I gamle dager var svaret enklere. Da var kvaliteten på zoomobjektivene meget lav, slik er det ikke lenger. I dag er zoomobjektivene meget gode, og det skal et veldig godt trenet øye til for å se forskjeller i bl.a. kvaliteten de produserer.

Imidlertid, det finnes både gode og dårlige objektiver innen begge typene. Jeg finner det derfor vanskelig å måtte velge mellom det ene eller andre på generelt grunnlag. Skal du gå til anskaffelse av et nytt vidvinkelobjektiv, er det smart å sette seg inn i alternativene som er tilgjengelig innen dette område. Er det noen av objektive som utmerker seg, vil kanskje det bli ditt valg uavhengig av om det er fast eller zoom?

Det kan være fristende å kjøpe en såkalt superzoom, som for eksempel dekker brennvidden 18 - 270 mm. Et slikt objektiv egner seg gjerne flott på reise, når vekten av utstyret har stor betydning, men må nødvendigvis "kompromisse" på en del andre områder (kromatisk aberrasjon, vignettering, fortegning, mv). Dersom du mener "litt alvor" med fotohobbyen din ville jeg nok tenkt meg om en ekstra gang før jeg gjorde et slikt objektiv til mitt "standardobjektiv".

Jeg selv bruker primært zoomobjektiver (16-35, 24-70 og 70-200 er mine favoritter).


13 - Originalt vs. uoriginalt
Har du kjøpt en Canon eller Nikon kamera som kit-pakke, fikk du også med et Canon eller Nikon objektiv. Originalt objektiv er altså det samme som merkenavnet på ditt kamera.

Det finnes imidlertid flere produsenter som kan levere objektiver til ditt kamera, de mest anerkjente er Tamron, Sigma og Tokina. De satser stort på å levere høykvalitetsobjektiver til en rimeligere pris enn f.eks. Canon og Nikon. De siste årene har de kommet med noen fantastisk gode alternativer til dine originalobjektiver. Det er derfor verdt å ta en titt på de nevnte produsentene før du endelig bestemmer deg for hva du skal kjøpe.

Gjør gjerne noen søk på nettet for å lese andre brukeres erfaring med ulike objektiver. Denne siden du finner her bruker jeg selv.


14 - Nytt vs. brukt
Du finner alltid brukt utstyr for kjøp. Det er både fordeler og ulemper ved å kjøpe brukt. Den åpenbare fordelen er lavere pris. Tilsvarende åpenbare ulempe er redusert garanti for kvaliteten på objektivet. Så fremt du ikke kjøper av en profesjonell forhandler, da er det vanlig med 3 måneders garanti.

Dersom du har anledning å teste ut objektivet før kjøp, og du vet hva du ser etter når du tester, har du mye å tjene på å kjøpe brukt. Her er det viktigste du bør sjekke:

• Riper i front- eller bakre linseelement (er dette skittent, be eier om å rense slik at du kan gjøre en god sjekk)

• For zoomobjektiv - sjekk om zoomen beveger seg jevnt uten ulyder i hele zoomområdet

• Har objektivet knapper for AF/M, bildestabilisering (f.eks. IS for Canon og VR for Nikon), m.fl. - så sjekk disse

• Finn en mursteinvegg eller noe annet med kontraster og linjer. Ta bilder med ulike blendere og sjekk skarpheten i hele bildeflaten ved å zoome inn på LCD panelet.

• Har objektivet bildestabilisering, ta bilder på ulik lukker for å sjekke denne (les gjerne denne artikkelen hvis du er usikker på hvordan dette kan gjøres)


Det er mange som ønsker å selge relativt nye objektiver de ikke har behov for - kanskje kjøpt på impuls eller de vil oppgradere til siste modell. Har du litt tålmodighet kan du spare mye penger, kanskje så mye som 50 - 60 % av nypris.

Hvor kan du få tak i brukt utstyr? F.eks. på bruktmarkedet på Internett (finn.no og foto.no), du kan forsøke ulike auksjonssteder (ebay.no og qxl.no) eller hos en profesjonell forhandler (fotovideo.no eller interfoto.no).



15 - Lei et objektiv
Hva med å forsøke å leie eller låne et objektiv før du går til anskaffelse av det? Det finnes leverandører som leverer til hele Norge, gjør et Google søk på "objektiv utleie".

Et alternativ til å leie et objektiv, er å gå sammen med en eller flere venner som har samme lidenskap for fotografering som deg. Dette forutsetter dog at de har samme kameramerke.


De neste tipsene handler om ulik kvalitetsdimensjoner. Objektiver kommer i alle prisklasser, og her gjelder regelen "du får det du betaler for". F.eks. har Canon flere utgaver av 50 mm. Det rimeligste koster rundt kr. 700, de dyreste over kr. 13.000. Du får "mer av alt" i det objektivet som koster en månedslønn - men om det du får er verdt prisen må du selv vurdere.


16 - Blender
Har du drevet med foto i en periode, da har du kanskje kjent på behovet om å få en bedre blender. Et kit-objektiv har gjerne en blender på f/3.5 (ved 18 mm) og f/5.6 (ved 55 mm). Det er sånn passe greit.

Med god blender mener jeg en stor blender. En blender som gjør at du kan ta bilder i mørkere omgivelser og som hjelper deg å sløre ut bakgrunnen på et portrettfoto. I den sammenheng må du gjerne ha en blender på f/2.8 eller bedre. Objektiver med slik blender koster litt mer, men er du seriøs med hobbyen din bør du gå til anskaffelse av et slikt objektiv. Jeg er rimelig sikker på at du kommer til å sette stor pris på det!

Et relativt billig objektiv du kan starte med er Canon eller Nikon sin rimelige 50 mm, denne har blender f/1.8. Canon sin koster rundt kr. 700, Nikon sin omtrent det doble..


17 - Autofokus, og hastigheten på denne
For deg som liker å ta bilder av sport & action, dyrefotografering eller andre motiver som beveger seg hurtig, vil hastigheten på autofokusen ha betydning. Igjen, kvalitet koster, men du kommer til å fange mange flere blinkskudd dersom skarpheten sitter som den skal.

Dersom gjenstander som ikke beveger seg er din greie, som f.eks. arkitektur, natur, blomster, etc., så har ikke hastigheten på autofokusen mye betydning.


18 - Bildestabilisator
Bildestabilisator gjør sitt til at du kan ta bilder med lengre lukkertid og at bildene fortsatt blir skarpe (les tipsene om skarpe bilder). I praksis betyr dette at du kan ta bilder i svakere lys uten å måtte benytte deg av stativ - en smart funksjon med andre ord.


19 - Antall blenderlameller
Antall lameller blenderen er bygd opp av har betydning for hvordan uskarpe høylys i bildet vil fremstå. Har ditt objektiv 5 lameller (som er relativt få) vil du kunne oppleve at de uskarpe høylysene fremstår kantete (ref. bilde nr. 2 under - du må antagelig zoom litt inn for å se effekten). Har du 7 eller flere lameller, vil de samme lysene fremstå rundere. Fenomenet har faktisk et navn - kalles bokeh og kommer fra Japan.

Og du, befinner du deg ikke i "feinschmeckerverden" så ikke legg mye vekt på dette. Mange synes også at det er finere med kantete høylys enn helt runde.


Fototips A - 18 - Høylys - runde

En 50 mm med 9 lameller


Fototips A - 18 - Høylys - kantet

En 50 mm med 5 lameller



20 - Linseelementene i objektivet, har de betydning?
Ja! Kvaliteten på linseelementene objektivet er bygget opp av, er en av hovedårsakene til de store prisforskjellene. Gode linseelementer vil ha stor betydning for den endelige kvaliteten på bildet, spørsmålet er om forskjellen er så stor at du ser det og/eller at du bryr deg. Her er noen dimensjoner det har betydning for:

• Fortegning (forvrengning); Enkelte objektiv (spesielt vidvinkel) har en tendens til å forvrenge bildet ytterst i kantene - det fremkommer gjerne ved at rette linjer bøyes i en retning (betegnes som tønne- og puteform). På en kraftige vidvinkel kan dette vanskelig unngås. I fullversjonen av Photoshop er det mulig å korrigere (noe) for denne type "linsefeil". På en billig telezoom kan du oppleve at den skaper tønneform på lengste zoomområde.

• Kromatisk aberrasjon (fargebrytningsfeil); Oppleves ved at det fremkommer et fargeavvik mellom mørke og lyse flater i bildet, og det oppstår en kant med rødt/rosa og blå/fiolett skjær. Kommer best til synes dersom du forstørrer opp bildet (enten lager en stor kopi til veggen eller forstørrer et utsnitt av det). Gode linseelementer håndterer dette bedre enn de rimelige. Det er også mulig å fjerne dette i et fotoprogram.

• Skarphet; Mange er svært opptatt av at bildene skal fremstå så skarp som overhode mulig. Det ligger i sakens natur at dyre objektiver med gode linser er bedre til dette enn de rimelige. Spesielt sees dette dersom bildet forstørres opp.

• Vignettering; Dette er lysbortfallet du kan oppleve mot hjørnene i et bilde, spesielt på vidvinkler. Vignettering påvirkes av objektivets kvalitet, men også blenderen. Det oppstår primært når du benytter store blenderåpninger. Ved å blende litt ned bortfaller det.


21 - Støv- og værbestandig
Noen objektiv er det produsentene kaller "støv- og værbestandig". Det betyr bl.a. at de tåler en skikkelig regnskur uten at vann trenger inn i mekanikken. Imidlertid, har du ikke et værbestandig kamera, hjelper det ikke mye om objektivet er det. Værbestandige objektiver har dessverre høy pris.


22 - Andre forhold rundt objektiv
Motlysblender (den "koppen" du kan skru på foran på ditt objektiv. Har du en slik, bruk den hele tiden - både inne og ute. I tillegg til å beskytte mot uønsket lys (strølys), så beskytter den fronten på ditt objektiv.

Har du noen gang undret deg over hva alle bokstaver og tall på ditt objektiv betyr. Vel, ta en titt på denne siden her så kan du finne ut av det.

Tar du mye video (med lyd), så er det av betydning at autofokusen på ditt objektiv er stillegående. På Canon sine objektiver betegnes stillegående autofokus som USM (UltraSonic Motor).



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.