Fototips
Månen er fascinerende, både mystisk og romantisk på samme tid. Med andre ord et utmerket motiv. I denne artikkelen får du tips om hvordan ta best mulige bilder av vår "lille planet".

Fototips 25 - hvordan ta bilde av månen

Månen er fascinerende, både mystisk og romantisk på samme tid. Med andre ord et utmerket motiv. I denne artikkelen får du tips om hvordan ta best mulige bilder av vår "lille planet".


1 - Innstilling av kamerafunksjoner
Du har kanskje tidligere forsøkt å ta bilder av månen, og opplevd at resultatet bare ble sånn passe? En liten sterkt lysende kule fullstendig uten struktur? I så tilfelle deler du den erfaringen med mange.

Dersom du ønsker kun å ta bilde av selve månen, og ikke bringe inn andre elementer i bildet, kan følgende innstillinger være et godt utgangspunkt:
• Halvmåne - ISO 200, lukker 1/250, blender 5,6
• Fullmåne - ISO 100, lukker 1/250, blender 5,6

For å stille inn kameraet til disse verdiene, må du sette kameraet i Manuell modus (les her dersom du ikke vet hvordan dette gjøres). Kameraets automatiske innstillinger vil fungere dårlig på månebilder, da alt det mørke rundt månen vil "lure" lysmåleren.

De nevnte verdier er kun et utgangspunkt, det finnes ikke en innstilling som gjelder ved alle tilfeller (det avhenger bl.a. om månen står høyt eller lavt på himmelen). Fremstår månen for lys eller for mørk, justerer du enten ISO, lukker eller blender for å slippe inn hhv mindre eller mer lys. Men, ikke sett ISO for høyt (over 800) da det kan redusere kvaliteten på bildet, og ikke sett for lang lukker (under 1/100 sekund) da dette kan gjøre månen uskarp (den beveger seg raskere over himmelen enn du tror).


2 - Hvilket objektiv bør du benytte?
For at månen skal fremstå stor og fin, må du benytte et teleobjektiv. Jo lengre jo bedre, minimum 200 mm, men aller helst mer. I ettertid kan du også beskjære ("croppe") bilde i et bildeprogram, slik at månen fyller mer av bildeflaten. Når du beskjærer bilde vil korn og støy i bilde komme tydeligere frem, du bør derfor bruke lavest mulig ISO når du tar bilder av månen (les mer om ISO her).

Et ekstra tips; For å øke brennvidden på ditt objektiv, kan det være smart å investere i en telekonverter. De koster litt (Sigma sin koster rundt kr. 2.000), men du kan få mye glede av den. De produseres med brennviddeforlengelse på hhv 1,4x og 2x. Dvs, har du en 300 mm, så vil en 2x konverter gi deg 600 mm. Vurderer du å kjøpe en telekonverter, ta med både kamera og objektiv til butikken, slik at du er sikker på at konverteren passer til ditt utstyr.


Fototips B - 03 - ned bak fjell

For å komme tett på brukte jeg et objektiv på 400 mm sammen med en 2x konverter.


3 - Benytt stativ
Er det månen som er ditt hovedmotiv, ønsker du antagelig at den skal fremstå så skarp som mulig. De fem neste tipsene vil hjelpe deg til det.

Benytter du deg eksempelvis av et 300 mm teleobjektiv, ev sammen med en 2x konverter, vil de referanseverdier jeg ga på lukkertid i tips 1, være alt for lang til at du klarer å holde kameraet i ro håndholdt. Et stativ (tripod) er da helt nødvendig.

NB! Har ditt objektiv billedstabilisator, må du huske å slå av denne nå du bruker stativ. Om du ikke gjør det kan du risikere at den virker mot sin hensikt og gir deg uskarpe bilder.


4 - Fokuser vha live view
Når du har kameraet på stativ, kan du med fordel benytte live view når du stiller skarpt (les mer om live view her). Zoom inn på månen i live view modus, x5 eller x10 (jeg mener ikke å zoome med objektivet), og still skarp vha autofokus. Dette gir deg den beste skarphet du kan oppnå. Zoomer du kraftig inn kan du se månen bevege seg i billedflaten, og dette kan medføre at autofokusen sliter litt med å finne "feste", men da er det bare å forsøke igjen.

NB! Når du har fått den perfekte skarphet, slå over fra autofokus til manuell fokus på objektivet. Om du ikke gjør det så kan (vil) bildet bli uskarpt når du trykker ned utløserknappen for å ta bildet.


5 - Bruk trådutløser/selvutløser og lås speilet
For å minimere rystelser i kameraet, når du har kameraet plassert på stativ, bør du bruke trådutløser (eller fjernutløser). Dersom du benytter deg av utløserknappen på kameraet, vil du ikke kunne unngå å bevege kameraet når du trykker på knappen, noe som kan påvirke skarpheten. Har du ikke trådutløser (eller fjernutløser), er alternativet å bruke selvutløseren på kameraet. Litt mer tungvindt, men det gir deg den effekten du er ute etter - dvs. å minimere bevegelsene i kameraet.

Et annet tips for å minimalisere rystelser er å låse speilet. Om du ikke vet hvordan dette gjøres, sjekk brukermanualen din.


6 - Høyt på himmelen
Det er mer atmosfærisk støy når månen er nær horisonten, noe som vil redusere skarpheten. Ønsker du sylskarpe bilder av månen må du ta disse når den står høyt på himmelen.


7 - Skyfri himmel
Siste "skarphetstips" er ditt ønske om at himmelen er skyfri. Selv små skyer som kommer foran månen kan være med å gjøre den uskarp.

På den annen side kan gitte skyformasjoner være spennende og gi mer dynamikk i bildet, så her kommer det an på hva du vil uttrykke.


Fototips B - 03 - skyer

Morgensolen gir skyene den rosa fargen


8 - Hvitbalansen
Du har mest sannsynlig innstilt ditt kamera til AWB (automatisk hvitbalanse). Antagelig vil dette fungere helt utmerket også når du foreviger månen. Men du, bruk litt tid på å prøve ulike innstillinger av hvitbalansen. Dette vil gi deg både varmere og kaldere bilder, avhengig av om du går opp eller ned i Kelvin. Her finnes ikke noe fasitsvar på hva du bør benytte, så det er bare å leke seg. Er du ukjent med hva hvitbalanse er, kan du lese mer om det her


Fototips B - 03 - tungsten

I dette bildet har jeg brukt "Tungsten" (2850 Kelvin), dette gir et kjølig uttrykk.


9 - Halvmåne vs fullmåne
Ønsker du at bildet ditt skal fremstille månens overflate best mulig, oppnår du det ved halvmåne. Da skinner solen inn fra siden og gjengir strukturen i månens formasjoner på en flott måte.

Ved fullmåne skinner solen direkte på månen forfra, noe som ikke gir den samme detaljrikdom som når lyset kommer fra siden. Så kanskje fullmånebilder er best når månen kombineres med andre elementer (se neste tips)?


Fototips B - 03 - struktur

Strukturen i månelandskapet kommer best frem når det er halvmåne


10 - Månen og andre elementer
Å ha ett eller to månebilder i fotosamlingen er kjekt, men mange bilder av bare månen, kan fort bli litt kjedelig. Det er ofte mer spennende når månen fremstilles med noen jordiske elementer. Dette gir uendelig av muligheter til flotte motiver.

Den største utfordringen med å ta bilde av måne og miljøet rundt deg, er å finne den rette balansen mht lyset. I tips 1 ga jeg noen referanseverdier til kamerainnstillinger - disse tar utgangspunkt i at du skal få frem strukturen i månen, slik at den ikke bare fremstilles som en lysende kule. De aktuelle verdiene tar utgangspunkt i at du tar bilde når det er helt mørkt på nattehimmelen.

For å lettere kunne ta bilde av månen og f.eks. et fjellandskap, er trikset å ta bilder i "den blå time" - dvs. før det blir lyst eller like etter solen har gått ned. Bildet til høyre under kan være et eksempel på det.


Fototips B - 03 - Danmark

Månen og jordisk elementer - gir et annet inntrykk enn "bare" et rent månebilde



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.