Fototips
Er du en lykkelige eier av et kompakt- eller mobilkamera, og synes at bildene dine trenger et lite løft - da kan du kanskje finne nytte i tipsene i denne artikkelen.

Fototips 32 - ta bedre bilder med kompaktkamera

Er du en lykkelige eier av et kompakt- eller mobilkamera, og synes at bildene dine trenger et lite løft - da kan du kanskje finne nytte i tipsene i denne artikkelen.


Artiklene på min hjemmeside retter seg i stor grad til dem med speilreflekskamera. Tipsene i denne artikkelen derimot er til deg som "bare" har et vanlig kompaktkamera eller en mobil, og som synes det er helt greit at kameraet bestemmer alle innstillinger. Det er fullt mulig å ta meget gode bilder med dette som utgangspunkt.

Jeg har vektlagt å skrive kort om hvert enkelt tema. Ønsker du mer kunnskap om et gitt tema, har jeg noen steder satt opp henvisninger til andre artikler her på siden min.

Alle bilder i artikkelen har jeg tatt med mitt eget kompakt-/mobilkamera, på full automatikk.


1 - ha "alltid" med deg kameraet
Regel nr. 1 - ha med deg kameraet mye, minst dobbelt så mye som i dag - eller kanskje 10 ganger så mye? Det er sjeldent gode bilder blir tatt av et kamera som ligger i en skuff. Et kompaktkamera er hverken stort eller tungt, så det kan ikke brukes som unnskyldning.

Selv om du alltid har med deg mobilen, så vil fortsatt de fleste kompaktkamera i 2017 være bedre enn et mobilkamera. Et kompaktkamera har også flere innstillingsmuligheter enn en mobil, om du skulle være typen som liker å prøve det ut.


Fototips B - 10 - 01 - Bruce S

Bruce Springsteen fotografert med min mobil på konsert i Bergen i 2012.


2 - komposisjon
Kort fortalt handler komposisjon om hvordan du bygger opp bildet, herunder de elementer som er med i bildet. Tenke gjennom hvordan du ønsker bildet skal fremstå, da øker du muligheten til å få bedre bilder. Her er noen forhold du bør vurdere å hensynta.

• Sørg for at bakgrunnen er så ren & ryddig som mulig. En rotete bakgrunn vil trekke oppmerksomheten bort fra hovedmotivet, og gjøre bildet dårligere.

• Alle elementer som ikke er med å fremheve bildet, er med å trekke det ned. Gjør derfor en vurdering om du bør fjerne noen gjenstander fra motivet, og/eller velge en annen innfallsvinkel

• De fleste tar kun bilder i liggende format - dvs den vanlige måten å holde et kamera på. Men noen motiver blir bedre ved at du fotograferer med kameraet på høykant - kan f.eks. gjelde portretter.

• Tredelingsprinsippet (se illustrasjon under) er et av de mest vanlige triksene for å skape dynamikk i bildet. Bildeflaten deles inn i tre like store deler - både vertikalt og horisontalt - og hovedmotivet skal da plasseres på en av strekene.


Fototips B - 10 - 02.1 - Tredelsprisnippet

Bildeflaten deles inn i tre like store deler - både vertikalt og horisontalt - og hovedmotivet skal da plasseres på en av strekene


Fototips B - 10 - 02.2 - Jordbær

Her er jordbæret plassert på høyre "strek" - "rammet inn" av sjøen, mens horisonten er lagt på øverste "strek".


Ønsker du å lese mer om komposisjon finner du en utvidet artikkel her.


3 - farger er spennende
Du tenker antagelig på farger når du finner frem dagens klesantrekk - de samme tanker kan du med fordel ha med deg når du fotograferer. Noe farger passer bedre sammen enn andre - og noen farger kan stjele mye negativ oppmerksomhet i et bilde. Rød er den mest dominerende fargen - så er det noe rødt i et bilde, vil blikket trekkes mot dette (ref. jordbæret i bildet over).

I fargesirkelen under får du et inntrykk av hva som kan passe sammen - dette er farger som ligger ved siden av hverandre i sirkelen eller de som står ovenfor hverandre. Her kan du lese mer om farger.


Fototips B - 10 - 03.1 - Fargesirkelen

Riktig bruk av farger kan løfte bildet ditt til et "bilde for veggen".


Fototips B - 10 - 03.2 - benk

Eksempel på en enkel komposisjon. Farger som ligger ved siden av hverandre i fargesirkelen gir ro og harmoni.


4 - gå nærmere
Jeg hørte en gang et intervju med Morten Krogvold (en av Norges fremste fotografer). Han ble spurt om å gi tre råd til bedre bilder. Disse var; gå nærmere - gå nærmere - gå nærmere. Jeg har sett mange bilder opp gjennom tidene som kunne vært blinkskudd om fotografen hadde tenkt på dette.


Fototips B - 10 - 04 - Krokus

Jeg har gått ned på bakkenivå og tett på slik at blomstene fyller hele bildeflaten.


5 - ta bilder i hverdagen, også når det regner
Lenge trodde jeg at min barndom var en eneste lang (solskinns)fest - fordi mine foreldre kun tok frem kameraet når solen skinte og ved spesielle anledninger. Som bursdager, 17. mai, ferier, julaften, etc.

Så derfor ...

• Ta også bilder på hverdager, f.eks. mens dere spiser frokost på en vanlig tirsdag

• Har du bilde av den butikken du har handlet i de siste 15 årene?

• Hva med et bilde av deg selv på arbeidsplassen din?

• Var det sol hver dag i dine barns oppvekst, eller hendte det at regnet tok dagen. Er du redd for kameraet skal bli vått og ødelagt, bruk en liten plastpose til beskyttelse (med en liten åpning til objektivet), og/eller beskytt kameraet ved å holde det inntil kroppen og ha vinden i ryggen.


Husk - det som er 100 % "vanlig og kjedelig" i dag - kan være supermorsomt å se på for deg og dine barnebarn om 5 eller 30 år.


Fototips B - 10 - 05 - Telefonkiosk

Telefonkioskene er vel snart kun å se på historisk museum?


6 - lyset betyr mye
Ingen lys - ingen bilde! Det sier seg selv. Det du bør tenke på er hvilket lys som best egner seg for ditt motiv. Mange tar frem kameraet i solskinn. Naturligvis kan du få mange gode bilder da. Men, vær oppmerksom på at solskinn gir harde skygger, og det er få personer som blir penere når de myser i det sterke solskinnet, mens nesen gir en kraftig skygge på kinnet deres.


Du bør tenke gjennom to forhold:

• Hvilke retningen kommer lyset fra? Mange motiver gjør seg best om de blir belyst fra siden, eller skrått forfra. Blitsen på ditt kamera lyser opp motivet direkte forfra, noe som gir mindre dybde og struktur i motivet. Kan du unngå å bruke blits - så gjør det! Se hvorfor i portrettbildet under tips 8.

• Den andre du bør tenke på er om lyset er hardt eller bløtt. Hardt lys får du av en blits eller direkte sollys. I de fleste tilfeller er ikke hardt lys særlig flatterende for et motiv - da det ofte gir kraftige skygger og store kontraster. Bløtt lys får du f.eks. fra en overskyet himmel, eller lyset fra en vindu (så fremt ikke solen skinner direkte inn). Bløtt lys gir myke fine overganger mht lys/skygge, og mange motivtyper kler dette godt.


Fototips B - 10 - 06 - and med og uten sol

Bildene er tatt med få minutters mellomrom. Legg merke til de harde skyggene på første bildet - disse kommer fra direkte sollys. På bilde nr. 2 blir anden belyst av en overskyet himmel, som da skaper et bløtt og mer flatterende lys.


I tipsene 8, 9 og 10 forteller jeg nærmere om hva godt lys er når du tar bilde av mennesker, ferie- og naturbilder.


7 - vær bevisst når du tar bilder - tenk igjennom hva du vil oppnå
Ta gjerne mange bilder, men ikke mange like bilder. Tving deg til å tenke på hvordan du vil at et gitt motiv skal fremstå, istedenfor å fyre løs for så å håpe på at ett bilde blir bra. Dette vil føre til at du er mer bevisst mht hva du tar bilde av - og vil garantert gi deg flere blinkskudd!


Her følger noen tips om tre motiver mange liker å fotografere ...


8 - bilder av mennesker
"Mange liker ikke å bli tatt bilde av - men alle liker å se et godt bilde av seg selv". Her er noen tips som kan løfte dine portrettbilder ...

• Ikke bruk blitsen på kameraet når du tar portrettbilder, dette gir et stygt og lite flatterende lys

• ... det er dog et unntak fra det forrige tipset. Tar du bilder av mennesker ute i direkte sollys, kan du med fordel bruke blits da dette vil lette de stygge skyggene som hardt sollys kan gi

• Lyset fra en overskyet himmel gir mykt fint lys, og passer utmerket til portrett

• ... still gjerne personen opp foran et vindu, der lyset fra utsiden belyser den ene siden av ansiktet - dette er en "vinner oppstilling". Og når du gjør det, finn et sted der bakgrunnen er rolig, uten forstyrrende elementer som kan se ut som at de vokser opp av hodet på modellen din.

• Mange liker ikke bli tatt bilde av - og de liker det enda mindre dersom du plundrer med kameraet ditt, f.eks. for å få det til å stille skarpt og zoome inn til et passende utsnitt. Vær derfor klar til å trykke på utløserknappen, når det ekte smilet er der.

• Som et utgangspunkt bør du være i øyehøyden til den personen du fotograferer. Leker ditt barnebarn på gulvet, ta deg bryderiet med å bøye deg ned.


Fototips B - 10 - 08 - portrett md og uten blits

Det første bildet er med blits. Legg merke til flat belysning av ansiktet, og skyggen bak hodet. Legg også merke til bakgrunnen, som ikke er "ren". På bildet nr. 2 er det lyset fra vinduet (overskyet dag) som lyser opp ansiktet, og bakgrunnen er uten forstyrrende elementer.


9 - bilder på ferie
"Alle" har med seg kamera når man er på ferie. Ønsker du å komme hjem med litt bedre bilder enn i fjor, bruk noen minutter på å forberede feriebildene. Her er et par tips som kan løfte dine foto opp et hakk. En utvidet artikkel om feriebilder finner du her.

• Ta bilder av hele ferien - fra du pakker ned til du pakker opp. Og underveis naturligvis - - - tenk at du skal dokumentere alt som har hendt underveis. Men når du skal vise bildene til andre - vis kun de 40 beste bildene, ikke alle 400!

• På ditt feriested, sjekk postkortene som selges i de lokale butikkene. Dette gir deg en idé om motiver i nærområdet som det kan være verdt å ta bilde av.

• Stå tidlig opp for å få bilder av det lokale stedet som våkner til live, som det lokale markedet eller fiskehavnen. Men også for å fotografere store turistattraksjoner uten for mange mennesker. Samt at lyset er veldig flott tidlig på morgenen.

• Ikke glem detaljene. Det gjør seg bra med en stor katedral i bildet, men ta også et par detaljbilder av den - f.eks. den spesielle dørklinken.

• Er du på veldige kjente steder, som f.eks. Paris, utfordre deg selv til å finne en ny spennende måte å fremstille Eiffeltårnet på. Er du dyktig (eller heldig?) så kan du ende opp med et bilde du kan henge på veggen, i tillegg til å høste anerkjennelse fra dine venner. Men før du begynner din kreative fotografering, sørg for at du får tatt "standardbildene" slik at du er sikker på at du har noe brukenes med tilbake.


Fototips B - 10 - 09 - ferie

Colosseum er det tatt mange bilder av - jeg forsøkte meg her på en litt annerledes innfallsvinkel.


10 - naturbilder
Vi som bor i Norge er svært privilegert mht flott natur. Vi har det meste av hva naturen kan tilby - elver & fosser, fjord & fjell, strender & skjærgård, skog & vidde, hav & haver, mv - og vi har fire totalt ulike årstider. I tillegg gjør vår lange kyst mot vest sitt til at Norge er et ideelt land hva gjelder solnedganger i havet. Mao, vi har en uendelighet av motivmuligheter året rundt.

• De flotteste naturbilder tar du ved daggry (like før/etter solen står opp) eller skumringen (like før/etter den har gått ned) - da er lyset på sitt beste.

• Vær obs på himmelen. Er det en overskyet dag, med konturløse skyer, så unngå for mye himmel i bildet.

• La din naturfotoportefølje også inneholde detaljer. Gå nært på blomster og blader, på soppen i skogbunnen eller de flotte mønstrene som lav kan servere deg - både ved kysten, i skogen og fjellet.

• Tar du bilde av solnedgang, bestem deg for om du vil ha 1/3 himmel eller 2/3 himmel (ref. tredelingsprinsippet) - dette gir bildet mer dynamikk. Som et utgangspunkt skal du ikke sette horisonten midt i bildet. Men ingen regel uten unntak - sjekk ut tips 11.

• Komponer gjerne bildet slik at det inneholder både en forgrunn og bakgrunn. F.eks. et majestetisk fjell i bakgrunnen, og en gammel skigard i forgrunnen. Dette gir dybde i bilde, og leder betrakteren sitt blikk inn i bildet.

• En knallblå himmel gjør seg ofte godt i et vinterlandskap, eller mot sterke flotte høstfarger. For å få den dype blåfargen som du kanskje har sett på noen bilder, må du fotografere i motsatt retning i fht der solen står (altså med solen i ryggen).


Fototips B - 10 - 10 - løv mot blå himmel

En knallblå himmel gjør seg ofte godt mot sterke flotte høstfarger.


11 - et bonustips til deg ...
Ikke les tipsene i denne artikkelen som fasitsvar. De er ment som hjelp til deg for at du skal få bedre bilder, men ikke følg dem slavisk.

Det finnes en rekke ulike "regler" innen fotografering, men ingen er hugget i stein og alle er til for å brytes. Men når du bryter dem, gjør det bevisst og ikke ved en tilfeldighet - eller fordi du ikke orker å bruke ett minutt på å finne en bedre komposisjon.


Fototips B - 10 - 11 - horisonten midt på

Her bryter jeg tredelingsprinsippet ved å legge horisonten midt i bildet (bildet er tatt med speilreflekskamera).


< < < Budskapet mitt er; - ha det kjekt med fotoapparatet, lek deg,

finn frem ditt kreative og skapende jeg og lag flotte og gøye bilder -

primært for deg selv, og ta det som en bonus om andre også liker dem! > > >




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.