Fototips
En populær fotosjanger er bilder av vann i bevegelse, også kalt sløret vann. Det handler om å fremstille fosser, elver og sjø som et fløyelsmykt teppe. Bruker du litt tid på å sette deg inn i hvordan dette skal gjøres, vil du oppleve - etter litt trening - at det er relativt enkelt å få frem effekten.

Fototips 33 - hvordan ta bilder av vann i bevegelse

En populær fotosjanger er bilder av vann i bevegelse, også kalt sløret vann. Det handler om å fremstille fosser, elver og sjø som et fløyelsmykt teppe. Bruker du litt tid på å sette deg inn i hvordan dette skal gjøres, vil du oppleve - etter litt trening - at det er relativt enkelt å få frem effekten.


1 - hvilket utstyr trenger du?
For å ta denne type bilder trenger du et kamera som lar deg innstille lukker manuelt, dvs. i M eller Tv/S modus på programhjulet. Et vanlig speilrefleks- eller systemkamera vil være utmerket i denne sammenheng. Noen avanserte kompaktkamera har også en slik funksjonalitet.

At kameraet står stødig er helt avgjørende, du er derfor avhengig av stativ (tripod). Har du en tråd-/fjernutløser benytt denne, dette forenkler billedtakingen. Alternativet er å bruke selvutløseren i kameraet. Det hele handler om å unngå de rystelser som oppstår når du trykker ned utløserknappen.

Gråfilter er noen du strengt tatt ikke trenger, men som jeg likevel sterkt anbefaler. Et slikt filter vil gi deg lenger lukkertid, og dermed mulighetene for enda flottere effekter. De fleste av mine bilder innen denne kategorien har jeg tatt med gråfilter.


Fototips B - 11 - Elv i dal

Her har jeg benyttet 30 sekunder lukkertid - stativ og gråfilter var da nødvendig.


2 - innstilling
Er du kjent med hvordan du benytter manuell innstilling (M på programhjulet), benytt denne. Når du tar bilder der du skal få frem spesielle effekter ved hjelp av lang lukker, er det best at du har 100 % kontroll, og ikke er avhengig av hvordan kameraet "tenker". Innstill på den minste blender objektivet har (f.eks. f/22), og laveste ISO verdi (50, 100 eller 200 avhengig av kameratype og -merke). Deretter forsøker du deg frem til den lukkerverdi som best passer ditt motiv. Sjekk om detaljene i høylysene viskes bort (ref. histogrammet), dette er ikke ønskelig.

Er du ikke familiær med manuell modus (M), stiller du programhjulet til lukkerprioritert (dvs. S/Tv). Også her setter du ISO til laveste verdi. Nå bestemmer du lukkeren, mens kameraet fastsetter blender automatisk.

Benytt gjerne autofokus til å stille skarpt. Når du har stilt skarpt, sett objektivet i manuell fokus (fra AF til M), slik at fokus ikke endrer seg mens du tar bilder.

Dersom ditt objektiv har billedstabilisator, bør denne slås av. Stabilisatoren har til hensikt å motvirke bevegelser i et håndholdt kamera, når kameraet er i ro på et stativ kan den virke mot sin hensikt, og dermed gi deg uskarpe bilder. Et annet triks for å sikre optimal skarphet er å låse speilet. "Speilet" er en fysisk gjenstand inne i ditt kamera som gir en liten rystelse i ditt kamera når det slås opp, noe som kan gi uskarphet. Riktignok som oss vanlige dødelige ikke legger merke til, men som "feinschmeckeren" får ståpels av. Sjekk brukermanualen til kameraet mht hvordan dette gjøres.

Bruk raw format om du er kjent med det. Dette gir større frihetsgrad til å endre gitte innstillinger i ettertid, f.eks. om hvitbalansen ikke treffer som ønskelig.


3 - gråfilter og lukkertid
Lukkertid er "hemmeligheten" bak vellykkede vannbilder. Det kan være en utfordring å få tiden lang nok til å oppnå den effekten du ønsker. Det er dog ingen fasitsvar på hva riktig lukkertid er, men 1/15 sekund kan kanskje være et minimumsutgangspunkt. I de fleste tilfeller ønsker du nok enda lenger tid, gjerne 1 - 2 sekunder, eller kanskje opp mot 30 sekunder. I noen av bildene du ser i denne artikkelen har jeg brukt 30 sekunder. Vannets hastighet påvirker tiden du trenger for å oppnå ønsket effekt. Er det så vidt bevegelse i vannet bør du ha lenger lukker enn om du fotograferer en foss. Avstanden til motivet er også en faktor som må hensyntas.


Fototips B - 11 - Maleri

Mitt ønske var å fremstille bølgene med svak bevegelse, slik at det kunne se ut som et maleri - etter noen forsøk fant jeg rette innstilling, 1/2 sekund.


På dagtid i vanlig overskyet vær vil den lengste lukkertid kameraet "vil gi deg" være rundt 1/30 - 1/2 sekund. Et triks for å øke lukkertiden er å benytte et gråfilter, også kalt ND filter (Neutral Density). Et gråfilter har til oppgave å slippe mindre lys inn til sensoren, og påvirker ingen andre forhold enn det. Fargene i bildet blir således ikke endret. I denne artikkelen kan du lese mer om gråfilter.

Gråfiltre kommer i ulike styrker og med ulik kvalitet. Et ND-8 filter vil gi deg tre "steg" lengre lukkertid. Dersom du uten gråfilter oppnår 1/15 sekund som lengste lukkertid, vil et ND-8 filter gi deg 1/2 sekund lukkertid (fra 1/15 til 1/8 til 1/4 til 1/2 sekund, hvert steg er en dobling av tiden). Skal du kjøpe ditt første gråfilter, kan ND-32 være et godt utgangspunkt. Dette gir deg 5 "steg" lengre lukkertid (i mitt nevnte eksempel betyr det 2 sekunder). Eller kanskje Hama sitt ND2-400 vil være et smart kjøp (dvs. fra 2 til 8 "steg")? Det finnes flere systemer og varianter, så bruk litt tid på å sette deg inn i hva som best vil passe ditt behov.

Det er mulig å benytte flere gråfiltre utenpå hverandre. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan skape mørke hjørner på bildet, spesielt om du bruker vidvinkel. Har du et polarfilter, vil dette også kunne brukes til å øke lukkertiden.


Fototips B - 11 - Elv x3

I første bilde benyttet jeg lukker 1/125 sekund, det andre 1/2 sekund og det siste 10 sekunder.


4 - tidspunkt på døgnet
Et annet triks for å øke lukkertiden er å ta bilder under svake lysforhold, dvs. før soloppgang eller etter solnedgang. På disse tidspunkt er det såpass mørkt at lukkertiden uten problemer kan bli mange sekunder, og gjerne titalls sekunder.

Mange profesjonelle fotografer vil uansett si dette er de eneste rette tidspunkt å ta naturbilder - da lyset nå er på sitt vakreste.


Fototips B - 11 - 50-50

Dette er tatt etter solen var gått ned. En lukkertid på 30 sekunder gjør sitt til at det blir lyst nok, samtidig som den lange tiden gjør vannet silkemykt.


Denne bildesjangeren gjør seg som oftest best i bløt belysning. F.eks. lys fra en overskyet himmel, herunder lyset etter solen har gått ned. Varmen og gløden i lyset fra en solnedgang er nydelig til slike bilder - dette gir et harmonisk stemningsfullt bilde. Tar du bilder i direkte sollys, dvs. hardt lys, kan du oppleve store kontraster i bildet, noe som gir en helt annen effekt.

Det er også mulig å ta slike bilder om natten, f.eks. i et landskap opplyst av månen.


5 - komposisjon
Etter litt trening vil du relativt enkelt kunne håndtere teknikken med å fremstille vannet silkemykt. For å få et enda mer seerverdig bilde er neste steg å tenke komposisjon.

Ikke start fotograferingen straks du er kommet frem til location. Legg fra deg fotobagen og stativet, og bruk litt tid på å finne riktig komposisjon. Som f.eks. hva ønsker du å inkludere i bildet av de elementer du ser rundt deg? Er lavt eller høyt perspektiv best, bør du flytte deg noen meter til siden, skal du ta med horisonten eller utelate den, hva skal være i forgrunnen, hvordan ønsker jeg at seernes blikk skal ledes, etc. Les mer om komposisjon her.

Når du har absorbert omgivelsene kan du finne frem kameraet og ta noen prøvebilder for å teste ut de tanker du har gjort deg. Ikke sett det på stativ enda, prøvebildene er for å sjekke komposisjon. Nå kan du også sjekke hvilke brennvidde du bør benytte, og om det er noe i bildet som blir for mørk slik at det bør belyses ekstra med en blits eller lommelykt. Sjekk også om det er elementer du bør fjerne, noe søppel, en for dominerende stein eller grein, etc.

Da er tiden kommet for å sette kameraet på stativ. Ikke vær redd for at stativet ditt blir vått. Dersom den beste komposisjonen tilsier at det ene stativbenet bør stå ute i elven, gjør du det. Men tørk stativet når du kommer hjem. Har du hatt stativet i saltvann, og/eller på stranden, kan det være en idé å skylle det i ferskvann i etterkant.


Fototips B - 11 - Brygge Os

Her leder bryggen blikket til betrakteren inn i bildet.


6 - vær & vind
Jeg er fristet til å skrive at denne type bilder gjør seg best på regnfrie- og vindstilledager. Men da dette er å sette begrensning dropper jeg det. Kanskje verdens beste bilde med vann i bevegelse ble laget under en stormfull høstdag - hvem vet?

Selv om det ikke finnes fasitsvar, er det greit å tenke gjennom hva dagens vær kan få av betydning for bildet ditt:

• Blåser det mye, kan trær og gress du har med på bildet fremstå som lite tiltalende - men de kan også være med å fremheve det du vil formidle.

• Mye regn kan føre til svært mye vannføring i elvene - noen elver kler dette, andre gjør det ikke.

• Er det mye vind og delvis overskyet, vil ev. skyer som er med i bildet også fremstå som sløret - dette kan både være ønskelig og ikke ønskelig.

• Regner det under fotoseansen, bør du vurdere å beskytte kamerautstyret f.eks. ved å tre en plastpose over det

• etc.


Fototips B - 11 - Strå i ro

Stråene i forgrunnen fremstå nesten helt skarp. Hadde det blåst mye denne dagen, ville bildet gitt et annet inntrykk.


Tips til deg som kan redigere i et fotoprogram. Er det uønsket vind under photoshooten, kan vegetasjonen blir uklar pga bevegelsene. Tipset er da å ta to bilder, der det ene fryser vegetasjonens bevegelse. Bildene settes sammen i et fotoprogram.


7 - hva med å forsøke svart/hvitt
Noen motiv gjør seg best i svart/hvitt, ha dette i tankene når du lager dine vannbilder. Svart/hvitt er en tidløs sjanger som ofte treffer seerne godt, men du må velge dine motiv med omhu. Du får ikke automatisk et vinnerbilde bare ved å konvertere til svart/hvitt. Her kan du lese mer om svart/hvitt fotografering.

Gjør dine refleksjoner på locations om svart/hvitt vil løfte bildet ytterligere. Kan f.eks. passe dersom du skal ta bilde av havet som slår mot en steinete kystlandskap.


Fototips B - 11 - Elv stein svart hvitt

Noen motiver kler svart/hvitt best.


Ønsker du å sjekke der & da om bildet egner deg i svart/hvitt, endrer du bildestil i ditt kamera til svart/hvitt (sjekk manualen for hvordan dette gjøres). Vær dog oppmerksom på at dersom du bare tar bilder i jpeg format kan du i ettertid ikke få fargene tilbake. Trikset er å ta to bilder av samme motiv, ett i svart/hvitt og ett i farge. Tar du bilder i raw har du fortsatt fargene liggende i bildefilen.


8 - mulige motiver
Når det kommer til naturfotografering er Norge et eldorado. De store variasjoner i vårt landskap gir en rekke muligheter til flotte motiver med vann i bevegelse. Innlandet byr på fosser, stryk, elver og bekker, samt de mange små vann og innsjøer som kan være i god bevegelse på en ruskete dag. Vår lange kystlinje følger opp med en uendelighet av vakker natur, som formelig bare venter på at du skal forevige det magiske den har å tilby, som f.eks. når uværsbølgende slår mot et goldt landskap.

Andre motiv er regndråper som fremstilles med bevegelser, benytt en lukkertid på rundt 1/100 - 1/300 sekund. Du finner også vann i bevegelse i andre miljøer. Det kan være hjemme hos deg selv (dusjen, springen, en vannslange) eller i byens fontener.


Fototips B - 11 - Vann fra springen

Vann som renner fra springen. Bøyen på strålen fremkommer da jeg beveger springen frem og tilbake. Deretter har jeg snudd bildet 90 grader i et fotoprogram.


9 - finn ditt skapende jeg
For noen handler fotografering "bare" om riktig innstilling av lukker, blender og ISO - samt "å naile" hvitbalansen. Andre bryr seg mindre om dette, og retter primært fokus mot komposisjon og lyset, mens andre igjen tenker "hva skal jeg gjøre for å fremstille bildet med mest mulig lidenskap og følelse - legge min personlige sjel i det - sette mitt kreative stempel og vise min egen stil"?


< < < du tar ikke bilder - du skaper dem > > >


Mitt svar til det perfekte bilde er en kombinasjon av en rekke ulike dimensjoner, som f.eks. lidenskap, kreativitet, tålmodighet, teknikk, kunnskap om det du fotograferer og riktig utstyr. Noen bruker klassisk musikk på øret for å få den rette stemningen, andre "leser seg opp" på gode bilder i forkant av deres egen photoshoot, andre mediterer på location, mens andre igjen gir en god f... i alt og bare tar bildet der & da - og treffer.

Jeg har ikke fasiten, og det har antagelig ingen andre heller. Mitt beste råd er at du må finne det som best fungerer for deg.


Fototips B - 11 - Fugler på stolper

Her fikk jeg satt min tålmodighet på prøve. Det var ikke lett å få ternene til å sitte i ro i 30 sekunder ...


10 - kom tilbake igjen
Har du funnet et flott elv eller lignende, vurder å oppsøke den ved flere anledninger. Lyset har stor betydning for resultatet, og kanskje "din elv" gjør seg best i morgenlyset - eller kveldslyset når solen sprer sin varme glød over vannet. Eller kan det være at elven din fremstilles best når vegetasjonen rundt har fått høstfargene på seg?


Fototips B - 11 - Isdalen

Dette stedet måtte jeg oppsøke tre ganger før jeg fikk bildet slik jeg ville ha det.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.