Fototips
Blomster er vakre og takknemlige motiver å fotografere. I tillegg til sin flotte fargeprakt, har de en uendelig tålmodighet. I denne artikkelen får du tips om hvordan få frem det vakre i blomstene, og kanskje også gjøre dem flottere enn i virkeligheten?

Fototips 34 - hvordan ta bilder av blomster?

Blomster er vakre og takknemlige motiver å fotografere. I tillegg til sin flotte fargeprakt, har de en uendelig tålmodighet. I denne artikkelen får du tips om hvordan få frem det vakre i blomstene, og kanskje også gjøre dem flottere enn i virkeligheten?


1 - hvilket utstyr kan være smart å benytte?
Det å ta bilder av blomster krever ikke tilgang til dyrt fotoutstyr, her kan du bruke mobil, kompakt eller speilrefleks. Du øker imidlertid mulighetene til gode bilder dersom du har kamera der du kan gjøre gitte innstillinger.

Et speilreflekskamera lar deg bl.a. innstille blender manuelt. Blenderen er den funksjonen som kan gi sløret bakgrunn, noe som ofte er ønskelig på blomsterbilder. Her kan du lese mer blenderen.

Har du et kompaktkamera med makrofunksjon, eller et speilrefleks der du kan sette på et makroobjektiv, øker du mulighetsrommet ditt. Det å komme tett inn på blomster kan gi deg gode motiver. Men også et teleobjektiv kan være utmerket å benytte, som for øvrig er mitt favorittobjektiv når jeg fotograferer blomster i naturen. På bildet under har jeg benyttet en kraftig vidvinkel.


Fototips B - 12 - 01 - vidvinkel

I utgangspunktet kan alle objektiver/brennvidder benyttes under blomsterfotografering - her har jeg benyttet en kraftig vidvinkel.


I noen tilfeller er stativ (tripod) meget nyttig. Jeg bruker mest stativ når jeg tar bilder av blomster innendørs - ute synes jeg det er litt mye styr. Men må du - så må du! F.eks. når du må bruke dine hender til å holde en dings som skjermer for vinden, kan et stativ være nødvendig - gjerne kombinert med selvutløser.

En stålstreng kan være nyttig for å kunne bøye andre blomster til siden slik at du får "renere" bilder. Du røsker jo ikke bort andre blomster bare fordi du skal få et bedre motiv, eller?

Annet nyttig utstyr er en sprayflaske med vann, ekstern blits, soft boks og løse bakgrunner. Knebeskyttere er heller ikke dumt å ha i baggen. Dette kjøper du f.eks. Biltema.


2 - innstilling av ditt kamera
Det finnes ingen universale innstillinger for gode blomsterbilder, men et par triks er der. Det ene er å benytte blenderen kreativt for å gjøre bakgrunnen uskarp. En stor blender (f.eks. f/2.8) slører ut bakgrunnen, mens en liten blender (f.eks. f/22) gjør alt i bildet skarpt. Det vanligste er nok å benytte en stor blender, slik at blomsten fremheves ekstra. Ønsker du imidlertid at både blomsten og bakgrunnen skal fremstå like tydelig - benytter du liten blender (ref. bildet over, der både blomster og skyer fremstår skarpe).

Tar du bilder på en vindfull dag, må du sørge for at lukkeren er rask nok til at blomsten fryses. Og/eller du må lage til en eller annen form for skjerming. Men du kan også gjøre motsatt - dvs. lang lukkertid - slik jeg har gjort i et bilde du ser lenger nede i artikkelen.


Fototips B - 12 - 02 - uskarp bakgrunn

Her valgte jeg stor blenderåpning (f/5.6 på mitt telezoom objektiv) slik at bakgrunnen ble uskarp, og papegøyeblomsten kommer bedre frem.


Hold ISO så lav som mulig, da høy ISO kan skape støy og korn i bildene dine. Ta utgangspunkt i ISO 100, og skru den kun opp dersom lysforholdene tilsier at det må gjøres.

Har du kameraet på stativ bør du slå av bildestabilisatoren. Denne har til hensikt å motvirke bevegelser i et håndholdt kamera, når det står stødig på stativ kan den virke mot sin hensikt og i stedet gi deg uklare bilder.

De gangene jeg benytter stativ, velger jeg alltid å sette kameraet i live view modus. Det er to årsaker til det. Den ene er at det er enklere å komponere bildet, den andre er at skarphetsinnstillingen er mye bedre i live view.


3 - komposisjon løfter bildet ditt til nye høyder
Enkelt sagt handler komposisjon om hvordan du vil at bildet skal fremstå. Her følger noen tips du kan ha med deg når blomster skal foreviges. Men husk at dette kun er et utgangspunkt, alle regler er til for å brytes. Vil du lese mer om komposisjon finner du en utvidet artikkel her.

• Bøy deg ned og være i blomstens høyde

• Utform bildet/motivet slik at det kun er med elementer i bildet som fremhever blomsten. Det betyr kanskje at du må skyve til side noen andre blomster eller gresstrå. Her kan en enkel stålstreng komme til nytte.

• Prøv å få en "ren" bakgrunn uten forstyrrende elementer. Et triks er å lage dine egne bakgrunner i naturens farger, som du kan benytte om de naturlige omgivelser ikke er tiltalende.

• Noen ganger kan det være best å benytte "portrettformat", dvs. at du har kameraet på høykant.

• La blomsten fylle hele bildeflaten - ikke bare være en liten del av bildet

• Ta bilder av hele blomsten, eller bare deler av den (se under)


Fototips B - 12 - 03 - deler av en blomst

Her har jeg kun tatt med deler av blomsten


4 - hvor finner du blomster?
Blomster finnes overalt - både ute og inne. Bor du på et tettsted så har nok kommunen sørget for å pynte med blomster både her & der, og naturligvis finnes disse energigledene i naturen. Hva med å ta din neste reise til rosenes by (Molde) eller til Europas tulipanhovedstad (Amsterdam)?

Skulle du befinne deg i en blomsterpark eller lignende, kan det være de har satt navnet til blomsten på en merkelapp - ta bilde av den også, så vet du hvilken blomst du har foreviget.

Om vinteren kjøper jeg til tider blomster som jeg tar inn i mitt "fotostudio" - dvs. stuen min. Her leker jeg meg med ulike komposisjonsmuligheter, bakgrunner, belysning og effekter. Som nevnt innledningsvis, blomster har stor tålmodighet, så her er det bare å eksperimentere og ta tiden til hjelp.


Fototips B - 12 - 04 - bryter prinsipper

Her har jeg lekt meg med ulike vinkler. Etter 10 - 15 forsøk kom jeg frem til denne komposisjonen. Selv om den bryter med forrige avsnitts prinsipp om "å være i øyehøyde", synes jeg denne vinkelen fungerer bra.


5 - bruk tid sammen med ditt motiv
En del amatørfotografer er til tider for opptatt av hvilke innstillinger man benytter (lukker, blender, ISO, hvitbalanse, etc.). For å lage et bra bilde har naturligvis dette betydning, men det viktigste er likevel hvordan du klarer å fremstille motivet på din særegne måte gjennom din kreativitet, lidenskap og følelse for motivet, at du er modig og ikke kopiere andre.

Når du kommer til stedet du vil fotografere, sett av litt tid sammen med dine motiver. Ikke ta frem kameraet med engang. Beveg deg rundt og ta til deg omgivelsene, føl på stemningene, finn ideer og vurder lysforholdene. Sett deg i riktig modus, sitt ned, gå ned på kne - bruk tid sammen med blomstene, hvordan vil du få frem deres skjønnhet på en unik måte?


6 - tenk nytt og annerledes
Bilder av blomster er relativt vanlig. Det finnes mange særdeles gode blomsterbilder, det skal derfor litt til for at du klarer å skille deg ut - dersom det er målet ditt.

Er du "kun" ute etter å fått et bilde av blomsten, er det en setting. Ønsker du imidlertid et bilde som du kanskje har tenkt å benytte som bakgrunnsbilde på mobilen din, henge på veggen eller gi i gave til andre - da kreves litt mer av deg.

Gjør et søk på "blomster" på Google eller 500px.com for å få inspirasjon.

Her ser du hvordan andre fotografer har tenkt, og du kan få ideer til hvordan du vil fremstille dine egne bilder. Som en øvelse på din vei til å finne din egen stil kan du jo forsøke å "kopiere" noen bilder du liker. Men om du bare kopierer andre hele tiden blir du et rockeband som bare synger coverlåter - det er sjelden det blir bedre enn originalen. Å finne sin egen "sound" er ofte det beste!


7 - lyset har stor betydning for bildet
Lyset betyr mye innen fotografering. Lyset kan være både hardt (f.eks. lys fra blits og direkte sollys) og mykt (en softboks eller lyset på en overskyet dag). I de fleste tilfeller vil det myke lyset gi deg de beste bildene. Et mykt lys jeg selv ofte benytter er lyset fra et vindu (såfremt det ikke er direkte sollys). På de fleste eksterne blits kan du snu blitshodet. På den måten kan du f.eks. rette lyset mot en stor hvit vegg, slik at du får et indirekte lys som er mykere og mer flatterende. Har du tilgang til en softboks/paraply, ville jeg imidlertid valgt dette fremfor indirekte belysning via en vegg.

Også lysets retning har betydning. Kommer lyset fra en blits som står på kameraet ditt, vil bildet kanskje bli litt flatt og kjedelig, kommer lyset fra siden får du strukturen i blomsten bedre frem (se bildet under), dernest kan du belyse blomsten bakfra (det første bildet i denne artikkelen er et eksempel på blomster belyst bakfra).


Fototips B - 12 - 07 - belysning fra siden

Blomsten er belyst fra siden, kronbladene skilles tydelig fra hverandre og gir en fin og myk struktur.


Fotograferer du blomster i direkte sollys, vil du oppleve harde skygger. Som oftest gjør ikke dette blomsten mer presentabel. Et triks er å benytte en eller annen form for skjerming, f.eks. et stort hvitt laken. Du kan også kjøpe denne type hjelpemidler hos fotohandlere, gjerne betegnet som diffuser. En annen løsning er å benytte blits slik at de kraftigste skyggepartiene oppheves (kanskje du må skru ned styrken på blitsen), eller du kan benytte en reflektor til å gjøre sammen oppgave. En billig og grei reflektor kan være en hvit papplate. Jeg selv bruker reflektorer fra Lastolite og er meget fornøyd med dem.

Trikset er - øve øve øve, forsøke de ulike valgene og se hva som best får frem det du ønsker med bildet. Har du funnet frem til noen flotte områder i naturen som bogner over av vakre blomster, oppsøk stedene under forskjellige lysforhold, jeg tror du vil bli overrasket over hvor ulik bildene kan bli.

I denne artikkelen kan du lese mer om lysets betydning for dine bilder.



8 - litt mer om været
Været er det vanskelig å gjøre noe med, så lær deg å bruke de ulike værforholdene til din fordel. Som naturlig er, tar mange frem kameraet når det er sol. Ikke noe galt med det, men være oppmerksom på det jeg skriver om i forrige avsnitt - at sol skaper harde skygger.

Det "ideelle" været er overskyet, da dette gir det myke fine lyset. Imidlertid, er du glad i å ta bilder av blomster, eksperimenter med ulike type værforhold. Et nærbilde av en blomst i regnvær kan være spennende, eller en samling med vannliljer når regne plasker rundt dem, en blomstereng i morgendisen eller når det ligger nysnø på krokusen. Blåser det kan du lage et slik bilde jeg viser under - men som oftest vil du nok helst at det ikke blåser for mye. Mulighetene er imidlertid mange!


Fototips B - 12 - 08 - lang lukker

Vind og lang lukkertid (1/10 sekund) ga meg en abstrakt blomsterbilde.


Tidspunkt på døgnet kan også gi variasjon i bildene dine. Mange profesjonelle naturfotografer tar kun bilder før solen har stått opp, eller like etter den har gått ned - da de mener disse tidspunktene gir det fineste lyset. Elg i solnedgang er jo en kjent klisjé, men hva med å prøve blomst i solnedgang?


9 - dugg, vanndråper og innsekter
Dugg og vanndråper kan gi en ekstra dimensjon til bildet. I naturen finner du dette naturlig etter en regnskyll og/eller tidlig på morgenen.

Men det kan også tilføres av deg. Og ta med en sprayflaske med vann når du er på fototur er et godt gammelt triks (jeg bruker en gammel Jif-flaske) - dette trikset kan også benyttes i ditt fotostudio slik jeg har gjort i bildet under


Fototips B - 12 - 09 - vann

Jeg sprayet vann på blomsten for å få frem litt friskhet.


Et humle, bie eller andre innsekter kan gi enda mer liv i dine blomsterbilder. Ønsker du å forsøke deg på dette stiller du programhjulet til lukkermodus, og innstiller lukkeren til minst 1/800 sekund (gjerne enda kortere om lysforholdene gir deg anledning til det), slik at du fryser bevegelsen til de små innsektene som kan bevege seg svært hurtig.


Fototips B - 12 - 09 - innsekter

Noen synes det er kjekt å ta med innsekter i sine blomsterbilder. Her en blomsterflue.


10 - lang lukkertid med zooming
Bildet du ser under har jeg fremstilt ved lang lukkertid, samtidig som jeg zoomet under eksponeringen. Teknikken er ikke så vanskelig som det kanskje kan se ut som. Litt tålmodighet og noen forsøk så tenker jeg du vil få det til. Et slikt bilde kan du kun lage med et speilrefleks- eller systemkamera.

Teknikken passer gjerne best der du har et tydelig motiv i midten av bildet. Sett programhjulet i lukkermodus (S eller Tv). Innstill lukkeren til 1/20 sekund, rett kameraet mot motivet og trykk utløserknappen halvveis ned for å stille skarpt. Mens du fortsatt holder fingen på utløseren, tar du tak i zoomringen på objektivet med den andre hånden. Zoom nå relativt hurtig, og midt under zoomingen trykker du utløserknappen helt ned. Du kan veksle med å zoome inn og ut.

Dersom du ikke får frem ønsket effekt kan du øke/redusere lukkertiden, og/eller zoome hurtigere eller langsommere. Noe synes det er enklere å gjøre dette mens kameraet er festet på et stativ.


Fototips B - 12 - 10 - zooming

Her zoomer jeg under eksponeringen. Lukkertiden er satt til 1/6 sekund.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.